StoryEditorOCM
ŠibenikFestival znanosti u Šibeniku

Najbogatiji program do sada. Od fizike i kemije do arheologije i Domaćinove bunje

Piše Marija Lončar
4. svibnja 2021. - 09:43

Festival znanosti koji se već godinama održava u Hrvatskoj s ciljem popularizacije znanosti, prije svega, među djecom i mladima, ove će godine u Šibeniku imati svoje najbogatije izdanje. Održat će se od 10. do 15. svibnja na nekoliko lokacija: u Gimnaziji Antuna Vrančića, Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", Muzeju grada Šibenika te Memorijalnom centru Fausta Vrančića u Prvić Luci kao i na lokalitetu Domaćinova bunja na Srimi.

Tijekom pet festivalskih dana bit će održano 13 događanja uključujući znanstvene pokuse, izložbe, predavanja i prezentacija kao i radionice koje će voditi šibenski profesori, znanstvenici, stručnjaci i turistički vodiči.

Zbog važećih epidemioloških mjera znanstveni pokusi, predavanja i prezentacije morat će se preseliti online, dok će izložba i radionice biti održane "uživo", ali zbog ograničenog broja sudionika, zainteresirani će se morati prethodno prijaviti. Napominje to mlada šibenska arheologinja Ana Pamuković koja trenutačno svoj pripravnički staž odrađuje u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, ali je velik dio svog vremena zbog posla vezanog za arheološki lokalitet Bribir provodi u rodnom gradu. Pamuković je, zajedno sa svojom splitskom mentoricom Nikolinom Urodom i ravanteljem Muzeja grada Šibenika Željkom Krnčevićem, članica šibenskog organizacijskog odbora Festivala znanosti.

-Nadam se da će se publici svidjeti program koji smo pripremili i da će svi od predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca, ali i ostala populacija dosta toga zanimljivog saznati i naučiti. Festival će u gradskoj knjižnici na Poljani otvoriti izložba fotografija ptica pod nazivom Natura 2000. - Krka i okolni plato. Autor je Ivice Lolić, a organizator JU Priroda Šibensko-kninske županije – kazala je Pamuković.

Istoga dana Jelena Ćurić, Zagrepčanka s murterskom adresom, konzervatorica i restauratorica, u Muzeju grada Šibenika govorit će o svojoj struci, izazovima i problemima s kojima se susreće u svom poslu. Učenicima nižih razreda osnovne škole na prigodnoj će radionici arheolog Željko Krnčević i likovna pedagoginja Zdenka Bilušić predstaviti važnost lokaliteta Kosa u Donjem polju gdje je pronađeno starohrvatsko groblje, dok će restaurator iz NP Krka Frederik Levarda srednjoškolcima nastojati približiti i objasniti put koji prijeđe neki nalaz od trenutka kada je iskopan iz zemlje do izlaganja u muzeju.

Treći festivalski dan, 12. svibnja, obilježit će dvije radionice. Jednu će u knjižnici voditi Bilušić a posvećena je Faustu Vrančiću i njegovim novim strojevima, dok će na rivi znanstvenice iz Instituta Ruđer Bošković na Martinskoj Marija Marguš i Nuša Cukrov osnovnoškolce pokušati zainteresirati za važnost istraživanja mora i okoliša.

Dan poslije, 13. svibnja, Ana Pamuković će postati "arheološka pričopričalica" te će djeci iz vrtića i osnovnoškolcima, u virtualnom obliku, objasniti što rade arheolozi. Njezina kolegica Kristina Dobra koja je uz to diplomirala i etnologiju i kulturnu antropologiju, a dopredsjednica je i mlade šibenske planinarsko ekološke udruge Stribor, u svojoj će prezentaciji pak objediniti struku kojom se bavi i ekologiju.

Pretposljednjeg dana gimnazijske profesorice fizike, odnosno biologije i kemije Bojana Oreb i Josipa Biluš demonstritat će nekoliko zanimljivih i važnih pokusa koji su utjecali na razvoj tih znanosti. Za najmanju publiku, kao i za djecu s posebnim potrebama rezervirana je radionica Ivane Vučinović o velikom botaničaru Robertu Visianiju.

Radionicom suhozida na Domaćinovoj bunji pod vodstvom etnologa Jadrana Kale, 15. svibnja završit će Festival znanosti u Šibeniku, a sva događanja, kako ističu organizaotori, publika će moći pratiti i na Facebook stranici festivala.

20. travanj 2024 07:08