StoryEditorOCM
Šibenikuređenje parka

Najavljeno veliko ulaganje u Rasadnik: uskoro novo lice omiljenog okupljališta Šibenčana na Vidicima

Piše Toni Veljača
30. ožujka 2023. - 13:26

Šibenik je jedan od ukupno 26 gradova u Hrvatskoj kojem su odobrena bespovratna i vrlo respektabilna sredstva za realizaciju zelenih projekata poput pošumljavanja, gradnje novih parkova, šetnica, nadstrešnica – ukratko zelenih oaza kojih kako u Šibeniku, tako i u drugim urbanim sredinama uvijek nedostaje. 

Još sredinom rujna prošle godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, otvorio je javni poziv za sufinanciranje „provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama“ težak preko 11 milijuna eura (84 milijuna kuna) preko kojega je bilo moguće povući  do 397.877,98 eura (3 milijuna kuna).

Svega mjesec dana nakon, zbog ogromnog interesa, prijave su zatvorene – Šibenik se ipak uspio pronaći na listi. Gradu su odobrena sredstva u iznosu od gotovo 425 tisuća eura, a vrijedi napomenuti da su tek Zadar, Pula, Slavonski Brod te Split – uspjeli povući više novca.

Gdje će se novac konkretno investirati, otkrio nam je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Šibenika. 

- Grad je prijavio dva projekta. Prvi projekt vezan je krajobrazno uređenje parka Rasadnik. Posadit ćemo nova stabla, postaviti novi sustav navodnjavanja te obnoviti pješačke staze. S pošumljavanjem bi krenuli što prije, prema dosadašnjim iskustvima, idealno vrijeme za sadnju je u jesen. Ako krenemo ranije, onda dolazimo u opasnost da se ta stabla i osuše – rekao je Mišura.

image

Grad Šibenik osigurao je sredstva za pošumljavanje Rasadnika

Niksa Stipanicev/Cropix
 

Uz pošumljavanje Rasadnika, koji će usput rečeno biti bogatiji, zeleniji za nova 53 stabla, Grad planira izradu Plana zaštite od suše i upravljanja vodom u poljoprivredi ali i postavljanje novih 10 slavina s pitkom vodom na javnim površinama. 

- Lokaciju za slavine tek treba utvrditi, jer smo u tom slučaju ovisni o priključcima i vodovodnoj mreži. Naša ideja je da ih postavimo u blizini autobusnih stajališta, mislim da bi tu bile najkorisnije – otkriva Mišura. 

image

Postavit ćemo 10 slavina na javnim površinama ali i izgraditi nove protupožarne puteve - najavljuje Mišura

Niksa Stipanicev/Cropix

Drugim projektom, grad Šibenik planira izgradnju dva protupožarna puta kojima će se pridonijeti sprječavanju širenja požara i omogućiti rad jedinica protupožarne auto-ophodnje koje se ustrojavaju s ciljem poduzimanja mjera za uklanjanje potencijalnih izvora opasnosti na posebno ugroženim područjima. 

- Jedan protupožarni put bit će izgrađen prema naselju Dubrava, odnosno prema poduzetničkoj zoni Podi. Drugi će biti izgrađen prema Zatonu – zaključio je Mišura. 

02. svibanj 2024 08:42