StoryEditorOCM
ŠibenikVažno priznanje

Nagrada ‘Piranesi‘: Šibenska Poljana nominirana za najuspješnije nove arhitektonske realizacije među osam zemalja

Piše šibenski.hr
3. studenog 2021. - 08:10

Za Nagradu „Piranesi“, godišnje priznanje za najuspješnije nove arhitektonske realizacije iz Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije nominirana je i šibenska Poljana.

Arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš,  službeni hrvatski selektor nagrade, naime,  središnji je gradski Trg Poljana u Šibeniku uvrstio među pet najuspješnijih realiziranih nacionalnih projekata uz Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjskog polja, Studentski dom u Dubrovniku, SEECEL centar u Zagrebu i projekt 4 kuće za 4 brata u Zadru.

Kriteriji za selekciju radova i dodjelu nagrade su dobro promišljena integracija u urbani ili prirodni okoliš, suvremeno i inovativno oblikovanje, poštivanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, suvremeno razumijevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata, inovativni detalji, suptilno i promišljeno korištenje boje, tekstura i svjetla i prostorno oblikovanje usklađeno s kontekstom.

To važno arhitektonsko priznanje prošle godine nije dodijeljeno radi pandemije, a nije održana ni prateća arhitektonska konferencija, pa su stoga u selekciju uvršteni, uz ovogodišnje i lanjske, i projekti realizirani 2019. godine.

Proglašenje pobjednika i dodjela same nagrade kulminacija je međunarodne arhitektonske konferencije Piranski dani arhitekture, koja se od 1983. održava u Piranu u Sloveniji.

Na skupu će izlaganja održati niz arhitekata iz Europe i svijeta, a među njima će biti i hrvatski arhitektonski ured SKROZ (Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica i Ivana Žalac).

11. lipanj 2023 02:43