StoryEditorOCM
ŠibenikPotpisan ugovor

Nacionalnom parku Krka više od 70 milijuna "bespovratnih" kuna; Ovako će uskoro izgledati ulaz na Slapove Krke u Lozovcu

4. travnja 2018. - 19:31

U srijedu, u prezentacijskom centru „Podzemni grad Paklenice“ u Nacionalnom parku „Paklenica“, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić svečano su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt uređenja najfrekventnijeg ulaza u Nacionalni park „Krka“, onog u Lozovcu.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 106 milijuna kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancira oko 71,7 milijuna kuna, odnosno 85 posto od ukupnih prihvatljivih troškova koji iznose oko 84,3 milijuna kuna, u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.



Inače, u srijedu je u Nacionalnom parku „Paklenica“ potpisano ukupno devet ugovora za različite projekte u vrijednosti više od 380 milijuna kuna, čija će provedba doprinijeti poboljšanju kvalitete života građana i društveno-gospodarskog razvoja Republike Hrvatske kroz povećanje turističke ponude i održivo upravljanje zaštićenim područjima, porast kvalitete obrazovanja i studentskog smještaja te kroz smanjenje socijalnih nejednakosti, siromaštva i depopulacije na ratom pogođenim područjima. Uz Nacionalni park „Krka“, sredstva su dodijeljena i NP „Mljet“, NP „Paklenica“, PP „Biokovo“, Cerovačkim špiljama, Sveučilištu u Zadru, Općini Darda, Gradu Petrinji i Gradu Benkovcu.

- Cilj projekta uređenja Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac  je, izgradnjom infrastrukture za prijam i upravljanje i edukacijom posjetitelja, povećati vidljivost NP „Krka“ kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te osigurati društveni, gospodarski i ekološki boljitak- kazala je Katia Župan, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću JU NP "Krka".



Prema njezinim riječima, izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine. Novi objekt nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea, a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora.

- Trenutno je u tijeku izrada izvedbenog projekta, nakon koje se pokreće postupak odabira izvođača radova, a sam početak radova se očekuje do kraja godine- zaključila je Župan.
 

18. travanj 2024 06:35