StoryEditorOCM
ŠibenikRažine Donje

Na zahtjev gradonačelnika "Vodovod" traži novo rješenje za desetak kuća u Ražinama koje se zbog tehničkih razloga ne mogu spojiti na kanalizaciju

16. ožujka 2017. - 14:25

U jeku je spajanje domaćinstava u Ražinama na kanalizacijski sustav Grada Šibenika, no za sedam kuća duž Žaborićke ulice u Donjim Ražinama i tri domaćinstva u gornjem naselju trebat će izvesti posebna rješenja, jer su ti objekti na nižoj razini od trase glavnog kolektorskog voda i na odvodnju se ne mogu spojiti gravitacijski, prema tehničkim uvjetima predviđenim glavnim projektom za ukupno 650 objekata u oba ražinska mjesna odbora.
Zbog toga je Donje Ražine danas posjetio gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima iz gradske uprave i inž. Željkom Štrkaljem, tehničkim direktorom "Vodovoda i odvodnje" koji je nositelj ovog projekta u Ražinama vrijednog gotovo 10 milijuna eura.
-Na zahtjev gradonačelnika "Vodovod" je sada ponovno snimio sve kuće i sve septičke jame ovih nekoliko objekata pa ćemo iznaći neko novo rješenje ispostavi li se da je jedina mogućnost da idemo u izradu zasebnog projekta za tih sedam kuća, izjavio je inž. Štrkalj.
Kako se čulo, postoje dvije mogućnosti: ili da se za tih sedam kuća izrade tlačni priključci kako bi se premostila razlika u nivoima, ili spajanje na Morinjski put, gravitacijski, no u zaleđu spomenutih objekata. U tom slučaju, napominje Štrkalj, trasa bi se trebala pružati privatnim terenima susjeda, što će pak, tražiti izvlaštenje dijelova tih zemljišta.
Međutim, izgleda da s međususjedskim dogovaranjem zapinje, pa se stekao dojam da bi "Vodovod" najradije prihvatio rješenje s tlačnim priključcima i razmjerno jeftinim pumpama, no to su ipak veći troškovi od gravitacijskog priključka na Morinjski put koji bi vlasnicima više odgovarao. Sve kuće inače, već imaju izvedene priključke koji im omogućuju obje mogućnosti spajanja na kolektor.
-Na prste jedne ruke možemo nabrojiti "repove" poput ovih koji su se pojavili u ovoj zamašnoj investiciji u Ražinama koja će, zajedno s izgradnjom sportskog centra i plaže Rezalište značajno podići komunalni standard naselja. Stav grada je da se tehničke prepreke za priključenje na odvodnju ili vodovod riješe gdje god je to moguće i na tome se radi, istakao je Željko Burić. Dodao je da slični problemi postoje i u Gornjoj Grebaštici, gdje je u tijeku polaganje vodovoda i gdje ima do jučer nelegalno izgrađenih kuća, kao i napuštenih objekata koji s dolaskom vode mogu dobiti komercijalnu namjenu. Slično je i na Meterizama, za dio kuća koje su s druge strane brda i priključit će se na novi vodovodni sustav koji će se graditi za Bilice.
-U suradnji s "Vodovodom" gradska uprava iznaći će tehnička rješenja da se priključe svi, bez razlike, no to traži vrijeme i novac, poručio je Burić.


 


50 milijuna eura za odvodnju
U sustav odvodnje Grada Šibenika u narednom će razdoblju biti uloženo otprilike 50 milijuna eura u okviru projekta "Aglomeracija Šibenik". Jedan mali segment toga je ono što se sada radi u gradu, prioritetno zbog uklanjanja dijela kolektorskog cjevovoda s Poljane, rekao je Željko Burić.
Cilj je cijelo gradsko područje priključiti na kolektor, jer to znači i čuvanje čistoće mora budući da smo odlučili razvijati turizam, istakao je.   

06. svibanj 2024 13:56