StoryEditorOCM
ŠibenikTuristička škola na VUŠ-u

Maturanti, dođite studirati u Šibenik na šibensko Veleučilište

Piše Vjera Zorić
4. ožujka 2020. - 15:18

Edi Luketa, zaposlenik i voditelj Zaklade za studente Veleučilišta u Šibeniku (VUŠ) i asistent Dino Slavica, u srijedu su maturantima Turističke škole predstavili turističke predmete stručnog studija Turističkog menadžementa, nastavni plan te prednosti studiranja na VUŠ-u, kao i s pogodnostima studiranja u samom Šibeniku.

-Već dva mjeseca traju promotivne aktivnosti Veleučilišta vezano za upise na preddiplomske i specijalističke studije. Naši profesori prezentirat će prednosti studiranja u Šibeniku, nastavni program, te mogućnost zapošljavanja i sve ostale bitne stvari koje bi studenti trebali znati kako bi odabrali svoj budući studij, objasnio je Ljubo Runjić, dekan VUŠ-a. Osim toga, u protekla dva mjeseca posjetili smo nekoliko srednjih škola na području Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Ploča, Gospića i Zadra. Nadamo se da će to polučiti dobre rezultate, te da će upisi ove godine biti zadovoljavajući s obzirom na pad broja maturanata u Hrvatskoj što je zabrinjavajući trend, objašnjava dekan.

Nastavio je da zbog opadanja broja maturanata, u cijeloj državi ima više upisnih mjesta negoli je potencijalnih studenata.
-Radimo na tome da marketinški prezentiramo što bolje prednosti studiranja, nastavne planove i druge uvjete, poput menze, prostora za studente, novi studentski dom, a sve kako bismo podigli atraktivnost studiranja, naglasio je Runjić.
Upisna kvota je oko 120 mhjesta na studiju Turističkog mendžmenta, 50 na Poslovnoj informatici i Upravnom studiju, te 50 na studiju Prometa. Također, Veleučilište ima dva specijalistička studija iz javne uprave ili menadžemta, te studij poslovne informatike. Prošle godine smo imali upisanih 274 studenata, a ove godine očekujemo isti broj, na kraju je dodao dekan.

I Luketa je istaknuo kako je ideja približiti studentima sve mogućnosti koje im pruža VUŠ u nastavku njihova obrazovanja, ali i prezentirat moguće aktivnosti izvan samog obrazovanja. Najosnovnije je, ističe, predstaviti studijske programe i ono što ih čeka tijekom studiranja, ali i nakon studija: od participacije na tržištu rada do realnih mogućnosti obrazovanja i usavršavanja.
-Uvijek smo surađivali sa šibenskim srednjim školama, a nakon Turističke škola na redu je gimnazija, s kojom nastavljamo našu dugodišnju suradnju - rekao je Luketa.

04. svibanj 2024 09:31