StoryEditorOCM
Šibenikfetalna ehokardiografija

Na važnom tečaju u Šibeniku liječnici učili kako prepoznati srčanu grešku kod fetusa

Piše Šibenski.hr
31. svibnja 2022. - 08:13

Nakon odgode zbog pandemijskih uvjeta, ovaj vikend, od 27.do 29.svibnja, održan je drugi po redu Tečaj fetalne ehokardiografije u organizaciji Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.

Cilj tečaja je da se liječnici koji se svakodnevno susreću s trudnicama i novorođenom djecom osposobe za pregled srca fetusa, da nauče prepoznati strukture zdravog srca, te ukoliko posumnjaju na srčanu grešku, trudnicu upute na dodatne pretrage.

Ako se srčana greška potvrdi, tada se planira porođaj djeteta u tercijarnom centru u kojem se može najbolje zbrinuti dijete s prirođenom srčanom greškom.

Polaznici tečaja su bili liječnici iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije i Srbije. Osobita vrijednost je praktični dio u kojem su polaznici na vrhunskim UZV aparatima pregledali ukupno više od 40 trudnica u sedam odvojenih termina tako da je svaki od polaznika napravio, uz nadzor mentora, više ultrazvučnih pregleda fetalnog srca.

Iako ginekolozi ne moraju znati sve domete pedijatrijske kardiologije, siguran sam da su poslije ovog tečaja unaprijedili sposobnost uočavanja razlike između zdravog i bolesnog srca. Bez obzira na suvremene načine komunikacije, ipak je izravno prožimanje ljudi važno za ukupno unaprjeđenje kulture suradnje i međusobnog uvažavanja u duhu hijerarhijskih vrijednosti kojim težimo. Stoga je i društveni dio tečaja važan, a koji je organizator dobro osmislio, kazuje prof.Ivan Malčić

U ime organizatora, dr.Ivan Zmijanović zahvaljuje svim polaznicima tečaja koji su svojim entuzijazmom i interesom potakli organizatore da unaprijede svoj rad, svim donatorima i sponzorima koji su svojim doprinosom omogućili visoku razinu tečaja.

Ističe posebnu zahvala Medicinskom centru Vodice koji je izniman domaćin i pokrovitelj događanja, logističkom organizatoru događanja, agenciji Šibenik Plus, te trudnicama koje su se odazvale pozivu da sudjeluju u praktičnom dijelu tečaja.

S obzirom da je simpozij, radi kvalitete programa, koncipiran na maksimalnom broju od 20 sudionika, a broj zainteresiranih ginekologa i pedijatara je sve veći, već su dogovoreni sljedeći tečajevi, osnovni i napredni.

27. travanj 2024 02:24