StoryEditorOCM
ŠibenikLiječnici liječnicima

Na tribinu o raku vrata maternice došli uglavnom liječnici, "obični" građani ostali doma

31. siječnja 2017. - 21:17

 
Samo uz edukaciju, odgovorno spolno i zdravstveno ponašanje, redovite godišnje ginekološki preglede i PAPA test moguće je utjecati na smanjenje oboljelih od raka vrata maternice. Poručeno je to s javne tribine održane u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a organizirali su je Liga protiv raka, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije te šibenska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora.



Predavači su bili primarijus mr. sc Nikica Živković i epidemiologinja Suzi Vatavuk.

Glavni uzročnik raka vrata maternice je HPV virus. Stoga je važno cijepiti se prije stupanja u spolni odnos, rečeno je na tribini. No, iako je u Hrvatskoj od ove godine cjepivo besplatno, na to se i dalje odlučuje tek mali broj djevojčica.

U Hrvatskoj godišnje od te zloćudne bolesti oboli prosječno 156 žena na jedan milijun, za razliku od Finske gdje taj broj iznosi svega 45, kazao je Živković.



Stoga je vrlo važno raditi na podizanju svjesnosti o bolesti, kazala je Vatavuk i ukazala na problem suradnje sa školama, budući da neki roditelji ne žele da njihova djeca slušaju predavanja o zdravstvenom odgoju.

Tribini je privukla velik broj slušatelja. No, osim grupe učenika iz Medicinske škole, u publici su uglavnom sjedili liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, pa je bilo teško oteti se dojmu kako su zapravo tribinu održali sami za sebe!
 


 
 

23. travanj 2024 23:23