StoryEditorOCM
Šibenik25 godina od osnutka

Na svečanoj akademiji prisjetili se ratnog puta šibenske 15. domobranske pukovnije (FOTO)

Piše Šibenski.hr
16. prosinca 2017. - 14:56

Povodom 25 godina osnutka 15. domobranske pukovnije „Petak Krešimir IV.“ u Katoličkoj školi održana je svečana akdemija, a prije akademije položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika braniteljima Domovinskog rata na Baldekinu.

Nakon toga, u kapelici bivše vojarne Bribirskih knezova, šibenski biskup Tomislav Rogić služio je svetu misu za poginule i umrle branitelje.
 
Na svečanoj akademiji, uz branitelje i zapovjednike 15. domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV.“: Krunoslava Mazalina, Tihomira Budanka i Selimira Vukšića, prvi zapovjednik Duško Krnić bio je odsutan, bili su i šibensko-kninski župan Goran Pauk kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Nediljko Dujić kao izaslanik predsjednika Sabora dok je Miljenko Crljen bio predstavnik Ministarstva obrane.

Petnaesta domobranska pukovnija osnovana je 15. prosinca 1992. godine, a pored svoje zone odgovornosti u vodičkom i skradinskom zaleđu te na Miljevačkom platou, sudjelovala u svim većim vojnim operacijama u Domovinskom ratu kao što su Zima 94., Ljeto 95., Maestral, Južni potez te Oluja.

Kroz pukovniju je prošlo 3 800 hrvatskih branitelja, od kojih je njih 29 poginulo, umrlo i nestalo, a 86 je bilo ranjeno, među kojima je i jedan stopostotni invalid.


 

26. travanj 2024 17:14