StoryEditorOCM
ŠibenikĆakula s dekanom

Na šibenskom Veleučilištu ove jeseni upis iznad očekivanja: Preddiplomske i diplomske studije upisalo 270 novih polaznika

Piše Branimir Periša
13. studenog 2020. - 08:19

S ukupno 720 studenata Veleučilište u Šibeniku jedna je od respektabilnijih visokoobrazovnih ustanova u Dalmaciji, ustvrdio je za ŠL Ljubo Runjić, dekan VUŠ. Upisi su ove godine, dodaje, nadmašili sva očekivanja. Preddiplomske stručne studije Turističkog menadžmenta, Poslovne informatike, Upravni studij i Promet ove jeseni pohađa oko 170 studenata, a dva specijalistička diplomska stručna studija, Menadžment i Upravni studij upisalo je stotinu polaznika.

- Uzmemo li u obzir negativne demografske trendove, stalno povećanje broja studijskih programa i upisnih mjesta na drugim visokoobrazovnim ustanovama, te epidemiološke prilike, rezultati upisa su izvrsni, ocjenjuje Runjić.

Nastava se odvija uživo uz obvezno nošenje maski, te je uprava za studente i predavače osigurala perive pamučne maske, dostatnu količinu dezificijensa za čišćenje prostorija, a na ulazu u zgradu Veleučilišta postavljeni su uređaji za dezinfekciju ruku.

Od dodatnih epidemioloških mjera za suzbijanje zaraze koronavirusom dekan Runjić ističe da je polaznicima svake studijske godine dodijeljena zasebna predavaonica u kojoj se boravi cijeli dan i s time je izbjegnuto dosadašnje 'šetanje' iz jedne u drugu prostoriju.

Nadalje, predavanja se odvijaju u smjenama te od ukupno šesnaest studijskih godina polovina ima nastavu u jutarnjem terminu od od 8 do 14 sati, a druga polovina u poslijepodnevnom bloku od 15 do 21.

Ovogodišnja akademska godina na VUŠ-u započela je s dovršenim građevninskim radovima na nadogradnji i preuređenju postojeće zgrade koja se sada prostire na pet etaža. S tim se zahvatom, podsjeća Runjić, dobilo 1500 četvornih metara novih prostora. Među ostalim, to su četiri predavaonice, učionica informatike, velika vijećnica i prostori za rad svih služba dekanata.

Osim toga, nastavlja dekan, Veleučilište ima i novu knjižnicu i čitaonicu mostom povezane s glavnom zgradom Veleučilišta. Studenti imaju i tzv. chill out zone -zapravo prostore za odmor, a studentima s invaliditetom na raspolaganju je lift kako bi mogli pristupiti na sve etaže Veleučilišta. Upravo je u tijeku opremanje novoizgrađenog dijela s namještajem, a u cijeloj zgradi bit će postavljena suvremena signalizacija na hrvatskome i engleskome. Završetak svih višegodišnjih radova na objektu Veleučilišta predviđen je najkasnije u travnju naredne godine.

Centar obrazovanja

- Investicija iznosi 22 milijuna kuna i nesumnjivo smo ostvarili budućim studentima privlačne infrastrukturne uvjete, neophodne za daljnji razvoj Veleučilišta i zasnivanje novih studijskih programa. Na prvom mjestu to je Studij sestrinstva, govori Runjić.

Njegova je ustanova početkom studijske godine potpisala jedan značajni ugovor, sporazum s novootvorenim Centrom za suvremene tehnologije Trokut, od čega očekuju niz pogodnosti za unaprjeđenje nastavnog procesa.

- Nastavnici i studenti imat će pristup prostoru i suvremenoj opremi centra, također edukacijama i povezivanju s drugim poduzetnicima iz zemlje i svijeta. Trebalo bi uslijediti značajno unaprjeđenje semestralne stručne prakse na studijskom programu Poslovna informatika, te otvaranje mogućnosti za kreativnost i inovativnost studenata. Da realiziraju svoje zamisli i plasiraju ih na svjetskom tržištu; drugim riječima, imat će kvalitetnije studiranje, obavljanje stručne prakse i lakše zapošljavanje u IT industriji, navodi Ljubo Runjić.

Naposljetku, dodaje dekan na kraju, sinergija koja će proizaći iz suradnje s centrom Trokut doprinijet će daljnjem profiliranju ne samo Veleučilišta nego i Šibenika, kao centra visokog obrazovanja i IT tehnologija. Unatoč nepovoljnom epidemiološkom stanju, prve edukacije u suradnji s Trokutom trebale bi započeti početkom prosinca, zaključio je Ljubo Runjić.

26. travanj 2024 16:51