StoryEditorOCM
ŠibenikGdje god možeš, ti cvijet posadi

Na šibenskoj Gorici  u petak i u subotu provodi se, treću godinu zaredom,  projekt  "Posadi cvijet, probudi svije(s)t!"

Piše Katarina Rudan
16. svibnja 2019. - 19:00

Treću godinu zaredom, u Šibeniku se provodi projekt pod nazivom "Posadi cvijet, probudi svije(s)t!". Dogodit će se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja, u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, na Gorici, na skalama Ulice don Krste Stošića i u Galeriji svetog Krševana. Organizatori projekta i ove godine su Udruga Terra, Turistička agencija "Šibenik Plus" i Turistička zajednica grada Šibenika, a održava se pod motom "Nek procvjeta srce našeg starog grada".
– Naglasak ovogodišnjeg projekta je na podizanju razine svijesti cijele zajednice o važnosti zelenih površina, druženju istomišljenika i volontera koji su se proteklih godina okupili oko cvijeća i bili aktivni u projektu. Želja nam je da se uključi što više građana, i mladih i starih, kako bi se u njima probudila želja da i sami zasade cvijeće i mediteransko bilje oko svojih kuća, na balkonima i ulicama. S obzirom na to da smo turistički grad i da dobar dio stanovnika od turizma živi, cilj nam je da naš Šibenik bude što ljepši – kazao nam je direktor TZ Šibenika Dino Karađole.

Djeca bez budućnosti

Organizatori upozoravaju da je više od 90 posto svjetske populacije pogođeno posljedicama zagađenog, toksičnog zraka koji ostavlja duboke posljedice na zdravlje ljudi, naročito djece. Stoga citiraju riječi dr. Marie Niere, direktorice za javno zdravstvo i okoliš Svjetske zdravstvene organizacije, koja je izjavila:
– Zagađenje utječe na sve nas, ali djeca su najugroženija. Moramo se zapitati što radimo našoj djeci, a odgovor je, bojim se, šokantno jasan: zagađujemo njihovu budućnost, a to je vrlo zabrinjavajuće za sve nas.
U nastavku poziva Šibenčanima da se uključe u projekt, navode da niti jedna osoba, grupa, grad, zemlja ili regija ne mogu sami riješiti problem.
– Potrebne su nam snažne obveze i akcije svih nas. Na koristan i jednostavan način, možemo pridonijeti, ne samo poboljšanju kvalitete zraka, već i smanjiti rizik od respiratornih oboljenja; učiti djecu i odrasle empatiji i suosjećanju brigom o biljkama; poboljšati opću dobrobit i produktivnost te povećati razinu svijesti lokalne zajednice o važnosti zaštite okoliše i smanjenja zagađenja. Zato smo za temu ovogodišnjeg događanja odabrali urbano vrtlarstvo. Urbano vrtlarstvo nije samo trenutni trend, već stvarna mogućnost transformacije Šibenika u moderan i osviješten europski grad uređenih zelenih površina. Zapuštene i neuređene zelene površine u kvartovima i stara gradska jezgra, idealne su lokacije za urbano vrtlarstvo. One su naša prilika – poruka je organizatora.

Manje plastike

Petak je posvećen djeci šibenskih vrtića i škola. "Djeca cvijeća", kako su taj dio programa nazvali organizatori, u 9.30 sati okupit će se u staroj gradskoj jezgri, na Gorici i skalama pored Galerije svetog Krševana te s volonterima "Zelene brigade" proći radionicu sadnje cvijeća i brige o cvijeću. Istog dana, u 18 sati u Galeriji svetog Krševana, predavanje na temu "Urbano vrtlarenje", održat će Vice Krnčević, dipl. ing. agronomije. Na temu "Potencijali zelene infrastrukture u mediteranskom gradu", Šibenčanima će govorit Roberta Škugor, mag. ing. arhitekture.
Drugog dana manifestacije, u subotu, od 9.30 do 13.30, na Gorici slijedi "Sajam cvijeća i umjetnosti inspirirane cvijećem". Uz glazbu, slikarske radionice za djecu i odrasle i ponudu izlagača, posjetitelji će moći kupiti cvijeće i lončanice po sajamskim cijenama, odmah ga posaditi uz pomoć volontera te odnijeti kući.
– Kako bismo smanjili plastiku među cvijećem, ove godine imamo posebnu akciju tijekom održavanja sajma pod nazivom "Izbaci uljeza". Naime, građanima koji od kuće donesu tri plastične lončanice, poklanjamo jednu od terakote – rekao je Karađole te pozvao Šibenčane da se uključe u akciju i na taj način daju svoj obol zaštiti prirode.

25. travanj 2024 06:52