StoryEditorOCM
Šibeniksigurna turistička destinacija

U županiji će ove sezone boravit 10 stranih policijskih službenika iz pet zemalja: ‘Zadovoljstvo je surađivati s hrvatskim policajcima‘

Piše Ana Petrić
5. srpnja 2023. - 13:30

-I ove godine će se na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi projekt Ministarstva unutarnjih poslova ‘Sigurna turistička destinacija‘ koji se na području Republike Hrvatske provodi od 2006. godine, a ove će godine u njemu sudjelovati 19 država sa 101 policijskim službenikom - uvodno je na konferenciji za medije održanoj povodom dolaska stranih policijskih službenika i službenica kazao načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, Sandro Santini.

Na području naše županije, dodaje Santini, boravit će ukupno 10 stranih policijskih službenika iz pet zemalja - Sjedinjenih Američkih Država, Češke, Rumunjske, Njemačke i Sjeverne Makedonije kao ispomoć Policijskoj upravi šibensko-kninskoj tijekom turističke sezone temeljem međunarodne policijske suradnje. 

Strani policijski službenici, u suradnji s hrvatskom policijom, pomažu u poboljšanju komunikacije sa turistima, točnije, pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa te pružaju servisne informacije svojim sunarodnjacima, a sve s ciljem da doprinesu većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju, naglašava Santini.

Strani policijski službenici obavljat će posao u mješovitim ophodnjama s ‘našim‘ policajcima, bit će odjeveni u svoje službene odore, osim policijskog službenika iz Sjeverne Makedonije te će biti na usluzi svojim sunarodnjacima tijekom njihovog posjeta Šibensko-kninskoj županiji.

-Tu sam već treći put, a zadovoljstvo je obostrano jer sa hrvatskim policajcima uvijek odlično surađujemo i dobar smo tim. Nadam se da ću uspješno pomagati hrvatskim kolegama u komunikaciji sa njemačkim državljanima, a i da ću svojim sunarodnjacima pomoći ukoliko za tim bude potrebe - kazao je Goran Sučić, pripadnik berlinske policije.

Osim predstavljanja inozemnih policijskih službenika, Policijska uprava šibensko-kninska dostavila je i statističke podatke o stanju sigurnosti na području policijske uprave za prvih šest mjeseci, a prema kojima je broj prekršitelja propisa u cestovnom i pomorskom prometu na području naše županije u porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč pojačanim kontrolama i najavljenim preventivno-represivnim akcijama policije.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
28. travanj 2024 12:47