StoryEditorOCM
ŠibenikKako je svijet malen

Na pivi s fratrima iz dalekog Konga: Fratri misionari s Crnog kontinenta ‘sletjeli‘ u Šibenik

Piše Joško Čelar
1. studenog 2021. - 12:20

Ovih dana Šibenik je imao neobične posjetitelje iz daleke Afrike. Riječ je o frajevcima Aganzeu Ntamwengeu Adolpheu i fra Jean-Baptistu Tabarou koji su u Krešimirov grad stigli iz DR Konga, zemlje udaljene 10.000 kilometara od Europe i Hrvatske.

Adolphe, s još četvoricom kolega iz Hercegovine, studira u Zagrebu Bogosloviju, a Jean Baptist je u Hrvatsku došao iz Rima. On je inače misionar u drugoj zemlji, Kongo Brazavilleu.

Jean Baptist je često ime u Francuskoj. I slavni Molliere se zvao Jean Baptist Poquelin. Ipak, afrički fratar nema nikakve veze s velikim komediografom.

Oba pripadaju franjevačkome redu u svojim provincijama, a u Hrvatsku, Zagreb i Šibenik, odnosno visovački samostan na Krki, dovele su ih stare, čvrste misionarske veze s hrvatskim misionarima koji su godine proveli u Kongu i Ruandi.

Domaćin im je bio, uz visovačkog gvardijana fra Marka Nimca, i fra Stojan Damjanović, domagistar novaka u samostanu, koji je i sam proveo deset godina u Africi, u Kongu i u strahotama rata u Ruandi. Sa fra Stojanom su sada došli obići i razgledati Šibenik.

Bio je dovoljan telefonski poziv da se nađemo na osunčanoj šibenskoj rivi i uz pivo u jednom restoranu. Iza nas su sjedila dvije mlade, djelom zakrabuljene muslimanke. Pa da svijet nije malen!

S Adolpheom smo razgovarali hrvatski, a s Jeanom talijanski. A fra Stojan s obojicom - francuski. Mali Babilon!
- Po povratku u Kongo obojica će nastaviti u misijama svojih provincija pastoralni rad, a još četvorica će doći u Hrvatsku na školovanje. I to je rezultat našega ranijeg rada u njihovoj zemlji - kaže fra Stojan. Oni će i u novim dvjema provincijama nastaviti ono što smo mi započeli.

"Lijepo je doći u ovakav vaš grad kao što je Šibenik, pun spomenika i crkava, kazali su naši afrički fratri. Obišli smo predivnu katedralu, susreli se s nekim svećenicima i redovnicima. Nosimo odavle najljepše uspomene i dojmove. Opet ćemo doći. Samo da mine ova svjetska pošast pandemije koja je zahvatila i naše krajeve."

Na kraju, sva trojica pozirala su nam u svojim habitima na gatu Krka pred panoramom grada.

23. travanj 2024 11:58