StoryEditorOCM
Šibenikveliki propust

Na njih nisu mislili: cijela skupina Šibenčana starije životne dobi ostala bez prava na mjesečni pokaz

Piše A.P.
18. listopada 2022. - 12:10

Dugo očekivani novi javni prijevoz u Šibeniku, startao je prvog rujna.

Prvih mjesec dana vožnja gradskim autobusima na svim je linijama i za sve putnike bila besplatna, a od 17. listopada karte se naplaćuju prema trima tarifnim zonama, dok njihova cijena ovisi radi li se o jednom putovanju, dnevnom ili trodnevnom te je li osoba korisnik građanske, učeničke, studentske, umirovljeničke ili socijalne mjesečne pretplatne karte.

No, čim je naplata karata stupila na snagu, od Šibenčanina čiji su podaci poznati redakciji doznajemo da pravo na ostvarenje mjesečnog pokaza, i to onog za socijalno ugrožene građane, nemaju baš svi. Kako doznajemo, cijela skupina ljudi starije životne dobi koji nemaju ostvarenu mirovinu ili bilo kakva primanja, a mahom je riječ o ženama koje su bile domaćice i pri tome nisu uplaćivale bilo kakve mirovinske doprinose, nema pravo na mjesečnu pretplatnu kartu.

Ta skupina građana ne može se voziti novim autobusima "Gradskog parkinga" s umirovljeničkim pokazom čija je cijena 10 eura ili onim socijalnim od jednog eura, a usluga gradskog prijevoza prijeko im je potrebna zbog odlaska liječniku, do neke javne službe ili trgovine.

- S druge strane, primjerice primatelji inozemnih mirovina koje su, u pravilu, itekako više od hrvatskih, bez problema koriste socijalne mjesečne karte pa se pitam gdje je tu logika - ističe naš sugovornik.

Na službenoj internetskoj stranici "Gradskog parkinga" korisnici socijalne pretplatne karte podijeljeni su u četiri "kategorije", ali nijedna ne uključuje osobe starije životne dobi bez mirovine ili naknada. Upravo ta skupina potencijalnih putnika koja uključuje osobe bez primanja starije od 65 godina koje nikada nisu radile pa nisu ostvarile pravo na mirovinu, od 1. prosinca prošle godine u suglasju s tvrtkom "Autotransport", tadašnjim koncesionarom gradskih autobusnih linija, ostvarila pravo na besplatni godišnji pokaz, što je vidljivo i na internetskoj stranici Grada.

Pokušali smo doznati kako je ta kategorija građana sada ostala bez prava koja su im bila odobrena prije manje od godinu dana. Je li riječ o grešci ili nečem drugom, pitali smo dogradonačelnika Danijela Miletu, koji je odgovorio da nije upoznat s detaljima, te nas je uputio na vodstvo "Gradskog parkinga".

Goran Bulat, direktor spomenute javne tvrtke, nije ponudio rješenje nego je kazao da mu službenim putom pošaljemo pitanja vezana uz ovu temu, ali do trenutka objave teksta još nismo dobili odgovor.

28. ožujak 2023 11:32