StoryEditor
ŠibenikVideom na video

Na kritike poplavljene garaže stigao je odgovor: Gradonačelnik pustio filmić na YouTubeu o uspješnim projektima gradske vlasti

Piše Davorka Blažević
7. rujna 2020. - 12:34
Frane Malenica, Željko Burić, Danijel Mileta i Goran Bulat dali su izjave nakon poplave ispod PoljaneNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nesposobnost vlasti da prihvati kritiku, da prizna propuste i građanima se zbog toga ispriča i pred njima obveže da će ih sanirati, a one koji su za njih odgovorni – sankcionirati, standard je političkog djelovanja kod nas. Samo zbog tog "običajnog prava" na koje se oslanjaju političari, uvjereni da su oni uvijek u pravu i da ih nitko nema pravo kritizirati, moglo se i dogoditi da šibenski gradonačelnik Željko Burić za poplavu skupe, tek otvorene podzemne garaže ispod središnjega gradskog trga – Poljane, optuži medije, tvrdeći da se radi o perfidnoj medijskoj montaži!?

Greške projektanta i izvođača radova ne mogu se "pokrivati" navodnom nedobronamjernošću medija. To je neodgovorno i prema građanima i prema javnom novcu koji je potrošen za projekt Poljana, u koji je, nota bene, investirano 60-ak milijuna kuna.

Jest, ovo je predizborna godina, još je svega osam-devet mjeseci do lokalnih izbora, i svaka vlast itekako se želi javnosti predstaviti kao iznimno uspješna i vrijedna povjerenja birača. Štoviše, zaslužna za napredak svoje lokalne sredine i stoga, kako vjeruje, opravdano očekuje novi mandat. Tome u prilog bi trebao ići i reklamni filmić koji se u subotu, kao odgovor na kritike zbog garaže Poljana, pojavio na YouTubeu, a koji prizorima snimljenim iz zraka (!) govori o uspjesima aktualne gradske vlasti prikazujući luku Vrnaža u Mandalini, radove na Studentskom domu Palacin, vojarnu "Ante Jonić", centar Trokut... Pa tko ne vjeruje što je sve ova vlast napravila, neka gleda!

No, to nije sporno, i nikad nitko od medija nije osporavao da je gradonačelnik Željko Burić vrlo ambiciozan čovjek, koji doista može reći da je nešto iza sebe ostavio, kad jednog dana ode s dužnosti. No, to nije ni u kakvoj korelaciji s loše izvedenim radovima na podzemnoj garaži! Ali, gradonačelnik tu činjenicu naprosto ne prihvaća, a slike poplavljene garaže smatra medijskom urotom. Koju pokušava demantirati propagandnim videom koji dokumentira njegove uspjehe. Nevjerojatno!

Zar da mu račune pokvare, ne loše izvedeni (ili projektirani) radovi, ne kiša koja je prodrla u novu novcatu, tek otvorenu garažu, nego mediji koji javnost o tome informiraju? Što, trebali su prešutjeti da je garaža pod vodom, možda čak demantirati "zlobnike" koji o tome govore i fotomontažom dokazivati suprotno?!

Jezikova juha za izvještavanje

Samo zato što su radili svoj posao i javnost izvijestili o velikim propustima u projektu Poljana, mediji su od gradonačelnika popili jezikovu juhu. Gradonačelnik ih je "počastio" parafrazom talijanskog pisca i filozofa Umberta Eca navodeći kako je, zahvaljujući internetu, "svaka seoska budala postala donositelj istine", čime je pokušao diskreditirati i profesiju kao takvu.

Ali, uzalud vam trud svirači, nećete prikazati Šibenik kao "grad slučaj" montirajući snimke i politizirajući činjenice..." izjavio je revoltirani i slikama neugodne stvarnosti uvrijeđeni gradonačelnik. I na YouTube pustio video uspjeha...

– Poljana mora biti spremna na ekstremne uvjete, što je ona već i velikim dijelom odgovorila, uz određene lagane propuste za koje ćemo predložiti način rješavanja. Zaboravlja se da je plavljenje te lokacije povijest Šibenika i da nije problem u garaži, zaboravili smo evakuaciju Knjižnice i plavljenje poslovnih prostora iz Kalelarge. Želi se pokazati da je problem u cijelom projektu Aglomeracije u kojem Vodovod i Grad Šibenik prednjače u Republici Hrvatskoj te smo pri kraju sjajnog projekta koji još nije završen te je upravo ta nezavršenost stvorila određene probleme – pokušavao je Burić relativizirati probleme i skrenuti krivnju s pravih na izmišljene krivce. Medije.

Dakle, to što Poljana poplavljuje je normalna stvar, jer je za većih kiša plavila oduvijek, ne jednom, bar pet puta se morala ispumpavati Gradska knjižnica, poslovni prostori u Kalelargi itd., potegao je kao neoborivi argument Burić. Ali, ako je tako, ako se sve to znalo, zar je bilo mudro garažu graditi ispod Poljane?

Drugo, ako je nezavršenost projekta glavni razlog poplave u garaži, pitanje je zašto se garaža otvarala prije nego je cijeli projekt završen, uključujući radove na odvodnji u Mimincu i Ulici Petra Grubišića, implicite i sanaciju netom završene Zvonimirove ulice koja je dio problema Poljane, jer je krivo projektiran nagib pa voda ne otječe u šahtove, nego se slijeva prema garaži i zbog toga će se uskoro ponovno prekopati?

Treće, da, istina je da je projekt Aglomeracije traljavo izveden, da su propusti napravljeni i u Zvonimirovoj ulici, i na Šubićevcu, i na Brodarici, da beskrajno dugo traju, i da su godinu-dvije od početka radova (kako u kojem kvartu) ulice još raskopane.

Dogodilo se što se dogodilo, i umjesto da se greške priznaju i prione njihovu ispravljanju, a zna se točno tko je pogriješio i u čemu, upire se prstom u glasnike "loših vijesti". Zar bi gradonačelnik zbilja htio "zaustaviti Reuters"?!

Izdvojeno

23. siječanj 2021 21:43