StoryEditor
ŠibenikKomunalne vijesti

Na jednom mjestu donosimo sve najvažnije novosti iz vašeg grada

Piše Promo
6. lipnja 2019. - 12:48

Milijun eura za infrastrukturu i okoliš zone Podi

Prije desetak dana, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uručio je zamjeniku gradonačelnika Danijelu Mileti Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 7.606.833 kuna za daljnje uređenje infrastrukture i okoliša Poduzetničke zone Podi.
Ovim je potvrđeno kako je Grad Šibenik uspješno okončao postupak ocjenjivanja projektnog prijedloga "Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi" u okviru natječaja "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" iz programa Konkurentnost i kohezija. Procijenjena vrijednost projekta je 10.142.444 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 75 posto vrijednosti investicije. - Nakon niza projekata za koje smo uspješno ostvarili bespovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava, ovim projektom ulažemo u daljnji razvoj i jačanje konkurentnosti. Nastavak infrastrukturnog opremanja Poduzetničke zone Podi će stvoriti preduvjete za nova ulaganja od strane domaćih i stranih investitora te će povećati aktivaciju tog prostora što bi, u konačnici, trebalo doprinijeti rastu i razvoju gospodarstva na području Šibenika i Šibensko-kninske županije kroz povećanje prihoda i generiranje novih radnih mjesta, kazao je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.
Podsjetimo, u okviru zone koja se prostire na 1,29 milijuna kvadrata svoj je dom do sad našlo 38 poduzeća s 1350 zaposlenih, a zonu je 2015. godine Agencija za investicije i konkurentnost Vlade RH proglasila najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj.
- Olakšice koje je Grad uveo za Poduzetničku zonu "Podi" sastoje se od izuzetno povoljne cijene zemljišta od pet eura po kvadratu za ulagače, oslobođenju komunalnih doprinosa i olakšica vezanih za plaćanje komunalne naknade, dodao je Mileta. Realizacijom projekta, u slijedećih 19 mjeseci izgraditi će se 607 metara prometnice širine sedam metara s elektro i komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodoopskrbom i odvodnjom što će aktivirati novih 230.000 kvadrata zone i omogućiti otvaranje novih osam tvrtki.
Ujedno će se urediti i gotovo 40.000 kvadrata zelenih površina, na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke poput masline, lavande, ružmarina i lovora, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, osobito s autoceste A1, izgraditi veliki trostrani reklamni pano mega-dimenzija 12 x 5 metara. Plodove maslina će brati udruge osoba s intelektualnim teškoćama i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac", čime će ostvarivati prihode koje će koristiti za svoj redovni rad.

U utrobi Poljane 'rađa' se garaža

Gradonačelnik Željko Burić nedavno je u pratnji zamjenika Danijela Milete i Paška Rakića, direktora Gradskog parkinga Gorana Bulata i predstavnika izvođača Joška Galića obišao je radove na izgradnji podzemne garaže Poljana. Na gradilištu je okončana prva faza radova, a započelo se s fazom betoniranja.
- Iznimno smo zadovoljni tijekom radova i izvođačem radova posebice kada se u obzir uzme zahtjevnost projekta. Za nas je ovo kapitalan projekt kojem smo ozbiljno pristupili, a po završetku svih radova Šibenčani će dobiti modernu podzemnu garažu s tri etaže i kompletno uređen glavni gradski trg, kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Ugovor vrijedan 47,9 milijuna kuna bez PDV-a startao je 1. listopada prošle godine, a izvođač je zajednica ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita. - Od navedenog iznosa, na garažu s 256 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže utrošit će 31,6 milijuna kuna, a ostatkom novca uredit će se glavni gradski trg s prikladnim sadržajima, obodna prometnica sa semaforiziranim raskrižjima i prezentirat će se arheologija u kontaktnoj zoni s Gradskom knjižnicom. U osam i pol mjeseci je iskopano i izvezeno 37.000 kubika materijala, mjestimice se došlo i do dubine 13 metara, a ukupna vrijednost do sada izvršenih radova je 6,5 milijuna kuna, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Mileta.
Predstavnik izvođača radova, zajednice ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o., Joško Galić kazao je kako će u sklopu druge faze radova, postavljanja armirano-betonske konstrukcije, biti utrošeno 500 tona željeza i 5.000 kubika betona. Zadovoljstvo odrađenim radovima iskazao je i direktor Gradskog parkinga Goran Bulat. Radovi na postavljanju armirano-betonske konstrukcije potrajat će do listopada, a cijeli projekt uporabnu dozvolu trebao bi dobiti do ljeta 2020. godine.


Veteranski centar u vojarni Bribirskih knezova

U sklopu projekta "Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u Ministarstvu hrvatskih branitelja u nazočnosti ministra Tomislava Medveda potpisani su Sporazumi o suradnji s predstavnicima gradova Šibenika, Daruvara, Petrinje i Sinja. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.
U okviru pripreme i provedbe projekta, Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurava preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Odgovorno je za izvršavanje svih investitorskih poslova, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora. Grad Šibenik će, u skladu sa Sporazumom, osigurati priključenje centra na pristupnu cestu i komunalnu infrastrukturu te pružati podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike.
U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika. Veteranski centar u Šibeniku izgradit će se na prostoru nekadašnje vojarne Bribirskih knezova. Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra u Šibeniku ispred Grada Šibenika potpisao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tihomir Paškov.

Za natkrivanje teniskih terena pola milijuna kuna

U prostorima Središnjeg državnog ureda za sport zamjenik državne tajnice Krešimir Šamija i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić potpisali su ugovor o sufinanciranju izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2019. godini, u visini od 559.998 kuna koja će biti namijenjena natkrivanju teniskih terena na Šubićevcu.
- Natkrivanjem teniskih terena na Šubićevcu dodatno ćemo podići kvalitetu uvjeta bavljenja ovim sportom za sve generacije naših sugrađana. Brojni šibenski klubovi svojim članovima danas omogućuje visoku kvalitetu usluge i izvrsne uvjete za rad, a to se posebno odnosi na udruge koje djeluju u Sportskoj dvorani Baldekin, Sportskoj dvorani Miminac, Sportskoj dvorani Ljubica, Stadionu Šubićevac te u Sportskom centru Ražine Donje. Zahvaljujući ovom ulaganju, u suradnji s Teniskim klubom Šubićevac dodatno ćemo podići standarde za bavljenje sportom koji u Šibeniku ima sve više poklonika, izjavio je tom prigodom zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.
Projekt natkrivanja teniskih terena prijavljen je u suradnji s Teniskim klubom Šubićevac te uz potporu Hrvatskog teniskog saveza na javni poziv za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2019. godini, Središnjeg državnog ureda za sport, gdje je na listi od ukupno 239 prijavljenih projekata uvršten među 22 najbolja.

Otkrivena bista Ive Brešana

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku otkrivena je bista Ive Brešana u povodu obilježavanja rođendana ovog velikana hrvatske književnosti. Na svečanosti je nazočio i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, koji je tom prigodom kazao kako će šibenska i hrvatska javnost zauvijek pamtiti Brešana kao majstora pisane riječi i dobrog čovjeka.
- Bista je podsjetnik da je upravo u ovoj ustanovi radio i stvarao profesor Brešan, a njegova ostavština je umjetnost koju baštinimo svi. Zahvaljujem svima vama koji ste sudjelovali u provedbi ove ideje te u osmišljavanju programa u spomen na našeg sugrađanina, omiljenog profesora i književnog velikana, istaknuo je Rakić.
Prigodnim riječima okupljenima se obratio književnik i pjesnik Enes Kišević. Na svečanosti je nazočio i sin Ive Brešana, redatelj Vinko Brešan.
Bista je djelo akademskog kipara Nikole Vudraga. U popratnom programu upriličeno je predavanje prof. dr. sc. Ivana Boškovića "Brešan i hrvatska književna kultura", nakon čega je izveden i Brešanov tekst "Autodenuncijacija’"iz knjige "Utvare".
U povodu obilježavanja rođendana Ive Brešana u srijedu 29. svibnja u 20 sati u šibenskom kazalištu dramski studio 'Ivana Jelić' održao je i Otvoreni sat "U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj", odnosno dramaturšku skicu za improvizaciju predstave o nastanku predstave.

Krenuli javni radovi: deset zaposlenih na šest mjeseci; Minimalna plaća 4368 kuna

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Šibenik, Grad Šibenik zaposlio je na javnim radovima deset osoba na šest mjeseci koje su ovog ponedjeljka počele s radom i to u pet gradskih četvrti i mjesnih odbora. Prihvatljive ciljane skupine za ovaj program zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) su bili stariji od 50 godina, osobe s invaliditetom, hrvatski branitelji, korisnici zajamčene minimalne naknade, osobe romske nacionalne manjine, roditelji s četvero i više malodobne djece, roditelji udovci ili roditelji bez upisanog drugog roditelja, ostale posebne skupine i osobe kategorizirane kao teže zapošljive.
- Grad Šibenik već godinama aplicira na javne pozive programa zapošljavanja osoba u javnim radovima i nastojimo na ovim društveno korisnim radovima zaposliti maksimalno dopušten broj radnika. Za početak smo ih raspodijelili na Vidike, Crnicu, Zaton, Danilo i Perković, gdje će im zadatke dodjeljivati predsjednici tih gradskih četvrti i mjesnih odbora, koji su i službeno iskazali potrebu za javnim radovima, kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.
Poslovi koji mogu biti obuhvaćeni radnim zadacima u sustavu ovih javnih radova su pregled terena radi sprječavanja nastanka divljih deponija otpada, razrada potrebnih aktivnosti na uklanjanju nepropisno odloženog otpada, uklanjanje odloženog otpada i njegovo selektiranje, raščišćavanje terena, uređenje terena uklanjanjem agresivne vegetacije, aktivnosti oko uređenja nasada u parku, radovi na održavanju zelenih površina i hortikulture - košnja zelenih površina, plitko okopavanje ukrasnog grmlja, plijevljenje ukrasnog grmlja od korova ili uklanjanje vegetacije koja onemogućava nesmetan prolaz nerazvrstanim cestama - čišćenje i održavanje šumskih i protupožarnih putova, pješačkih i biciklističkih staza i prilaznih cesta, održavanje plaža, održavanje mjesnih groblja i dograđivanje urušenih suhozida.
Za ove radove je predviđena minimalna bruto plaća u iznosu od 4.368,75 kuna, a putni troškovi će biti pokriveni u koliko zaposlenik ima više od dva kilometra od adrese stanovanja do mjesta rada na način da će mu biti pokriven trošak mjesečne karte javnog prijevoza. U mjestima gdje možebitno ne postoji javni prijevoz i nije moguće dostaviti dokaz o stvarnom trošku prijevoza, zaposleniku će biti isplaćen trošak u visini od jedne kune po prijeđenom kilometru do propisane visine od najviše 1.200 kuna mjesečno.
 

27. siječanj 2022 19:39