StoryEditorOCM
Šibenikdeset slavina

Na gradske površine stižu nove česme za pitku vodu: autor idejnog rješenja je poznati šibenski dizajner

Piše Šibenski.hr
15. studenog 2023. - 11:58

Dovršeno je idejno rješenje te izvedbeni projekt za česmu za pitku vodu za javne površine u Šibeniku, a autor produkt dizajna je Ante Filipović Grčić. Česma ima tri načina za pijenje/punjenje vode te zadovoljava najviše higijenske standarde. Visoko je ekološki učinkovit proizvod, a u vizuri gradskih ulica gotovo je neutralan. Isti visoki standardi higijene primjenjuju se i za kućne ljubimce, dizajnirajući posebni dovod svježe i čiste vode samo za njih.

Ovim projektom Grad Šibenik kroz funkcionalan i vizualno atraktivan objekt dobiva i suptilnu reminiscenciju na „Amor d’cani“ kamene posude u šibenskoj Kalelargi, kojima su naši preci također iskazali poštivanje i brigu prema životinjama.

Vizualno atraktivna forma skriva solidnu čeličnu konstrukciju industrijski proizvedenih gotovih cijevi različitih profila. Lagano zakrivljena forma i blage linije koje se dobivaju spajanjem (zavarivanjem i vijcima) podilaze vodi kao glavnom elementu. Trodimenzionalni objekt česme minimalističkog je oblikovanja na prvi pogled, dok dubljom analizom otkrivamo duboko promišljeni kreativni rad.

Grad Šibenik i kroz ovaj „jednostavan“ korak u uređenju javnih površina, traži „drugačiji“ suvremeni proizvod, u skladu s vizijom grada kao prostora inovacije, održivosti i napretka. Postavljanjem dizajna urbanih objekata na visoku razinu, Šibenik se izdvaja kako u svom okruženju, tako i šire.

Idući korak je izrada prototipa tijekom kojeg će se dodatno razraditi dokumentacija i troškovnik, a potom slijedi postupak nabave te proizvodnja i ugradnja 10 slavina na javnim površinama.

Riječ je o dijelu projekta „Prevencija, sanacija i edukacija o posljedicama klimatskih promjena“, koji financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u njemu su dvije projektne aktivnosti: prvi je izrada plana zaštite od suše i upravljanja vodom u poljoprivredi za Grad Šibenik, a drugi je jačanje zelene infrastrukture kroz koji se, uz postavljanje javnih slavina, uređuje park Rasadnik.

Jačanje zelene infrastrukture izdvojena je adaptacijska mjera SECAP-a za Grad Šibenik čiji je cilj smanjenje efekta urbanog toplinskog otoka i poboljšanje klimatskih uvjeta u Gradu. Između ostalog, mjera predviđa poboljšanje postojećeg ili razvoj novog zelenila na javnim mjestima, očuvanje zelenih dvorišta te osiguranje dostupnosti pitke vode na javnim površinama u Gradu Šibeniku. Stvaranje zelenih oaza, očuvanje i poboljšanje postojećeg zelenila u gradu u skladu je s mjerom 15.7 Zdravstvo koja predviđa jačanje zelene infrastrukture posebice zelenih oaza i osiguravanje dostupnosti pitke vode posebno na javnim mjestima koja zahtijevaju čekanje.

Ukupna vrijednost projekta je 334.295,57 EUR, a Fond sudjeluje s 80 %, odnosno 267.436,46 EUR. Sve projektne aktivnosti trebaju biti realizirane do 21. ožujka 2025. godine.

02. svibanj 2024 06:16