StoryEditorOCM
Šibenikkamen temeljac

Na Biocima počela gradnja novih POS-ovih stanova: više od 380 obitelji konkurira za kupnju, evo koliko će koštati kvadrat

Piše Branimir Periša
5. veljače 2021. - 13:46

Na Biocima se gradi novih 127 stanova iz državnoga programa POS-a, a početak radova koji trebaju završiti za dvije godine simbolično je obilježen polaganjem kamena temeljca i povelje zatvorene u mjedenoj čahuri.

Potpisnici povelje su gradonačelnik Željko Burić, Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te Dragan Hristov, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Program POS-a država provodi već godinama, u suradnji s lokalnim samoupravama, a riječ je o drugome stambenome bloku iz toga programa otkako je za kormilom Grada uprava Željka Burića pri kraju drugog mandata. Prvi POS-ov stambeni blok izgrađen je na Šubićevcu, a riječ je o 147 stanova u tri objekta.

Novi stanovi na Biocima bit će smješteni u dvije zgrade koje su projektirane s devet etaža, od čega su dvije podzemne, za garaže i spremišta. Ukupna vrijednost je 80 milijuna kuna, od čega je udio državnog novca za poticaje 29 milijuna, a cijena 'kvadrata' iznosit će 1235 eura – iznio je Dragan Hristov, a Željko Uhlir očekuje da će se program POS-a u Šibeniku uspješno kao i dosad nastaviti dalje.

Postignuta cijena stambenog prostora više je nego povoljna za šibensko tržište, međutim poskupljenje građevinskih radova u posljednje vrijeme često je prepreka boljim pogodnostima za kupce POS-ovih stanova.

Stoga sve više lokalnih uprava participira u projektima tako da POS-ove zgrade oslobađa različitih doprinosa, no, događa se i to da APN ne uspijeva dobiti izvođače prema raspisanim natječajnim uvjetima -napomenuo je Uhlir sa zaključkom da je nužna još bolja suradnja s lokalnom upravom.

Naposljetku, podsjetio je državni tajnik, program POS-a je i zamišljen tako da država u suradnji s gradovima i općinama surađuje na dobrobit građana.

Zahvaljujući gostima na izuzetnoj suradnji, Željko Burić kazao je da prema izgradnji stanova u tome programu ima posebno emocionalano značenje. To je mogućnost da mladi ljudi svoje egzistencijalno pitanje riješe na jednostavniji i financijski najprihvatljiviji način, a s druge strane interes za POS-ove stanove svjedoči da u Šibeniku ima mladih obitelji koje tu vide svoju budućnost.

-Početak radova na ovom stambenom bloku gradskoj upravi znači početak da treba misliti i o trećem stambenom kompleksu POS-a, budući da je na novoj, ažuriranoj listi 388 kandidata od kojih smo 16-tero odbili jer ne ispunjavaju uvjete, a neki će trebati dopuniti dokumentaciju. Dakle, pripremamo se za treću rundu POS-a poručio je gradonačelnik Burić.

19. travanj 2024 17:42