StoryEditorOCM
ŠibenikTRADICIONALNO U PODNE

Na Banju nikad više kupača na novogodišnjem kupanju, a ni more nikad nije bilo toplije - čak 15 stupnjeva Celzijevih!

Piše Zdravko Pilić
snimio: Nikša Stipaničev
1. siječnja 2023. - 13:22
Sibenik, 010123. Tradicionalno novogodisnje kupanje na plazi Banj, ove godine sa temom uvodjenja Eura i odlaska HR kune.Niksa Stipanicev/Cropix

Nije ni tradicionalno novogodišnje kupanje, točno u podne, u organizaciji TZ Šibenik i Jedriličarskog društva Val, na Banju više što je bilo! Prvih od 11 godina, more je bilo pet, a vanjska temperatura oko tri ili četiri stupnja Celzijusa, pa su se samo najhrabriji usuđivali i skinuti, a kamoli se bućnuti u ledeno more. No, ove je godine vanka bilo 20 a more je pokazivalo 14 ili čak 15 stupnjeva u termometru, pa je na Banju bilo skoro kao usred ljeta! Skoro se 30-ak Šibenčana brčkalo u moru, kao da je Sveti Jakov i kraj srpnja, a ne prvi dan od Nove 2023. godine.

U prvom planu, kao i uvijek bili su stari funcuti, Boris Pelajić Pele, Nikša Ercegović Đugum, Ivica Lokas, bilički Samuraj Mladen Slavica, bilički HellBoy Jiri Predrag Schoen, crnički muškardin Zvone Blažević, a za instalacije i perfomans bio je kao i uvijek, zadužen spiritus movens cijelog događaja, idejni voša, Zoran Lučić Luca. On je ovogodišnje kupanje posvetio odlasku kune i dolasku ‘ojera‘, koji se ‘u - vodi -o‘ i na Banju. Na čijim se štekatima tražila katriga više, a sunce je sličilo na – marčano!

18. travanj 2024 19:00