StoryEditor
ŠibenikGradsko vijeće

Na ‘Aktualcu‘ Poljana opet u prvom planu: oporbenjaci traže jeftiniji parking izvan sezone; Ivo Glavaš gradonačelniku zamjerio lošu izvedbu Poljane

Piše Branimir Periša
15. rujna 2020. - 12:35

U tijeku je 22. sjednica Gradskog vijeća Šibenika a raspravljat će se o 16 točaka dnevnog reda. Jedna od važnijih je odabir najpovoljnijeg ponuđača za kupnju HNK Šibenik. Nakon javnog poziva, utvrđeno je da je najviše novca ponudilo društvo Footbal Smart International sa sjedištem u Zagrebu. Tvrtka je ponudila 751 tisuću kuna za 297.056 dionica HNK Šibenik u vlasništvu Grada Šibenika.

Uobičajeno, sjednica je započela s Aktualnim satom predviđenim za vijećnićka pitanja. Nedavno preuređena Poljana opet je bila u središtu pažnje oporbe u gradskom vijeću i to dvojako: kao loše izvedena, skupa investicija s jedne strane, a u drugu ruku kao nedostatno iskorišten parking na trima podzemnim etažama. U svom elementu bio je nezavisni Ivo Glavaš koji se obrušio na gradonačelnika Željka Burića zamjerajući mu lošu izvedbu Poljane što se, prema njemu, pokazalo nakon velike kiše 31. kolovoza, kada je donja etaža poplavila.

-S time ste dokazali da niste u stanju voditi višemilijunske projekte. Okomili ste se na novinare da su montirali snimke, a ja vas pitam po kojim ste to kriterijima birali izvođače? Prema stručnosti sigurno niste i postavljam pitanje tko je odgovoran za poplavu na Poljani i tko će platiti sanaciju štete? Možda opet građani iz gradskog proračuna, umjesto izvođač radova odgovoran za lošu izvedbu, mitraljirao je Glavaš oštro po gradonačalniku. Željko Burić je međutim odabrao šutjeti, te je na Glavaševu tiradu odgovorio dogradonačelnik Danijel Mileta. I objasnio da se poplava nije dogodila zbog tehničke neispravnosti Poljane, nego zbog neuređene ulice Petra Grubišića bez ijednog šahta osim na spoju sa Zvonimirovom. Uslijed toga se za jačih oborina voda slijeva do Poljane, a 31. kolovoza je za trajanja 11-minutnog pljuska palo čak četiri litre kiše u sekundi. Prema Miletinom objašnjenju, taj će problem biti otklonjen kada se rekonstruiraju Grubišićeva i Zadarska ulica, također gotovo bez ikakve odvodnje oborinskih voda.

Potvrdio je to i Frane Malenica, direktor 'Vodovoda I odvodnje'.

-Aglomeracijom su obuhvaćene samo 23 ulice u gradu, ostale su nam samo još tri ulice, no Grubišićeva će doći na red tek nakon što završi Aglomeracija koji ćemo preurediti o trošku 'Vodovoda', napomenuo je Malenica. Kada se dogode velike kiše, malo koji sustav može apsorbirati toliko količinu vode, kazao je i naveo primjer kada je Zadar poplavio prije dvije godine.

-Promjer kanalizacije koja bi bez teškoća primila toliku količinu oborina trebao bi biti dva metra, no to nitko ne projektira, nego se u obzir uzima prosječna količina padalina, a ne ekstremne situacije, odgovorio je Malenica. I on, a prije njega i Mileta, potvrdili su prijedlog SDP-ovog Joška Šupe kako spriječiti poplavljivanje Ulice Bana Josipa Jelačića.

-Probijmo nogostup na tri mjesta, da se kiša slijeva na okolna zemljišta. Aglomeracija je već na prvoj kiši pokazala da nije uspjela riješiti probleme, a ovo je rješenje jeftino I trebalo bi biti učinkovito, ustvrdio je Šupe.

Branko Kronja (NLSP) opetovano je, kao na prošloj sjednici GV-a, tražio odgovor na pitanje što će s garažom na Poljani biti tijekom zime i hoće li se građanima omogućiti parking po povlaštenim cijenama, da ne zjapi prazna kao ovih dana. Zašto ono što smo izgradili za nula kuna, europskim novcem, ne damo građanima na korištenje za simboličnu cijenu, pa da parking bude tri kune? - glasilo je Kronjino pitanje.

Mileta je kazao kako je garaža tijekom ljeta bila jako dobro popunjena, premda je sezona u Šibeniku bila 38 posto u odnosu na lanjsku popunjenost. Da je gostiju bilo kao lani, to se ne bi dogodilo. Mileta je priznao da očekuje kako će u naredno vrijeme na parkingu biti sve manje vozila. To je zadatak Gradskog parkinga te je Mileta uvjeren da će gradska tvrtka naći rješenje za to. Kronjin prijedlog vezuje se na sličan koji je za govornicom iznijela njegova stranačka kolegica Iris Ukić Kotarac. Ona predlaže da se tijekom zime sve one koji u Stari grad dođu nešto kupiti, oslobodi plaćanja parkinga uz predočenje računa.

-Tako bismo potakli poslovanje obrtnika u Starom Gradu, koji su ionako oštećeni dugotrajnim radovima na Poljani, zaključila je Kotarac.

 

Izdvojeno

24. listopad 2020 17:54