StoryEditorOCM
ŠibenikPRVA SUBOTA U MJESECU

Muškarci opet kleknuli ispred Krešimirovog doma; Moljenje krunice ovoga puta prošlo bez protuprosvjeda

Piše Toni Veljača
4. ožujka 2023. - 10:26
Skupina muskaraca, okupljeni pod imenom Muzevi katolici, u duhovnom zajednistvu s bratstvom Vitezovi Bezgresnog Srca Marijina i ovu subotu molili su krunicu ispred zgrade Gradske uprave.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Skupina muškaraca okupljeni pod imenom "Muževi katolici", u duhovnom zajedništvu s bratstvom "Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina" sada već i gotovo tradicionalno – prve subote u mjesecu, okupili su se moliti krunicu ispred zgrade Gradske uprave.

Proteklog mjeseca, gotovo istodobno, na Poljani se održao, možemo reći i kontra prosvjed - mirno okupljanje za prava žena, organizirano od strane Šibenske udruge mladih i kulturne udruge Fotopoetika. Iako se okupljanje trebalo održati i danas, organizatori su od toga odustali jer im Gradska uprava nije odobrila termin koji su prvotno zahtijevali.

- Poručujemo gradskoj upravi da sloboda mišljenja i pravo na slobodno izražavanje uvjerenja javnim i mirnim okupljanjem građana/ki nema vremenski okvir koji će odgovarati pojedinim osobama na funkcijama moći. Prihvaćajući se uloge obnašatelja vlasti u lokalnoj sredini gradskoj upravi treba biti jasno da treba zastupati sve svoje građanke i građane, a ne samo pojedine grupe ili samo one za koje predmnijeva da će joj osigurati daljnji mandate – stoji u priopćenju organizatora koje je pristiglo na adresu redakcije.

Na "molitelje" se jučer osvrnuo i Tonći Restović – pozivajući gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, da zabrani njihovo okupljanje.

- Pozivam ga da sljedeće prve subote u mjesecu zabrani to okupljanje ispred njegovih vrata, okupljanje koje nas svojom prilično agresivnom agendom želi vratiti nekih dvjesto ili tristo godina unazad – kazao je Restović.

Muškarci su jutros, baš kao i proteklih mjeseci, molili za domovinu, mir i postanak muškaraca autoritetom u obitelji, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, ali i za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova života kao i za beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.

Hoće li im sljedeći mjesec Gradska uprava uskratiti okupljanje ispred Krešimirovog doma, saznat ćemo za točno mjesec dana.

02. svibanj 2024 05:31