StoryEditorOCM
Šibenikpropali vrijedni objekti

Mrtvi žirajski kapital: priča s najudaljenijeg naseljenog otoka šibenskog arhipelaga nema najavu sretnog kraja

Piše Ivo Mikuličin
8. ožujka 2024. - 21:18

Priča, koja dolazi sa Žirja, najudaljenijeg naseljenog otoka šibenskog arhipelaga, nema najavu brzog i sretnog epiloga. Davno je slavonski poduzetnik Lešić od nekad uspješne Poljoprivredne zadruge Žirje kupio sve što je (bilo) vrijedno: zadružni dom, uljaru, restoran i (bivši) dućan.

No, poslije kupnje nije uložio ni lipe da bi uredio te objekte. Riječ je, dakle, o mrtvim (žirajskim) kapitalima. Posebno je teška priča oko nekad lijepe i velebne zgrade zadružnog doma, koja je toliko propala da je bila prijeko potrebna intervencija komunalnih inspektora da se postavi upozorenje o opasnosti prolaza kraj spomenutog objekta.

- Naša je želja da bivši zadružni dom pretvorimo u hostel, koji bi ljeti služio turistima, a u ostalim mjesecima radnicima koji grade nove objekte na Žirju. Iako je otok opustio u smislu naseljenosti, ne prestaje gradnja novih kuća za odmor – objasnio nam je Siniša Bilan, predsjednik Mjesnog odbora Žirje, koji je stupio u kontakt s poduzetnikom Lešićem, te poslije tog razgovora s nešto više optimizma gleda na rješavanje problema žirajskih mrtvih kapitala.

26. travanj 2024 23:32