StoryEditorOCM
ŠibenikUSPJEŠNI Šibenski CAPAX d.o.o. u konkurenciji za bespovratna sredstva iz europskih strukturnih fondova

Moderna radionica za servis brodskih motora na Malim Ražinama

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
27. prosinca 2016. - 17:20

Tvrtka CAPAX, ovlašteni serviser najpoznatijih svjetskih proizvođača brodskih motora, koja posluje u Poduzetničkom inkubatoru u Mandalini priprema se za preseljenje na industrijsku zonu tzv. Male Ražine koja je, kao i Poduzetnički inkubator, pod "okriljem" Poduzetničke zone Podi. Ukupna investicija je procijenjena na oko 12 milijuna kuna. Teren su kupili, potrebna dokumentacija je izrađena, dobili su građevinsku dozvolu i projekt prijavili Ministarstvu poduzetništva i obrta, s ciljem da iz europskih strukturnih fondova za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu dobiju određena bespovratna sredstava. Na terenu u Malim Ražinama bi se najvjerojatnije već gradilo, da nije "zapelo" u resornom ministarstvu, doznajemo od Maria Baljkasa, jednog od trojice vlasnika tvrtke CAPAX.
– Natječaj je raspisan još za vrijeme Oreškovićeve Vlade i u njemu se, među morem dokumenata, tražila i garancija poslovne banke koju mnogi poduzetnici nisu uspjeli dobiti. Zbog toga je raspisan novi, u kojem se garancija nije tražila. Mi smo dobili garanciju naše poslovne banke, ali se sve skupa odužilo. U međuvremenu je došlo do prijevremenih izbora i formiranja nove vlasti, pa je i tu vrijeme izgubljeno. Tek nedavno su nas iz resornog ministarstva počeli kontaktirati. Prvu fazu smo prošli, a drugi krug je verifikacija samog projekta, što je u tijeku. U dva dopisa od nas su zatražili neka dodatna objašnjenja koja nisu presudna za ocjenu kvalitete projekta i vjerujemo da će naš projekt proći. S obzirom na to da država ta sredstva mora povući do kraja godine, nadamo se skorom i pozitivnom rješenju – kaže Baljkas.

Najmodernija oprema

Prema kriterijima, iz europskog strukturnog fonda za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, u pravilu, može se dobiti 45 posto bespovratnih sredstva od ukupne vrijednosti investicije. Njihova poslovna banka im je već odobrila kreditnu liniju od šest milijuna kuna i čim stigne odgovor iz Ministarstva poduzetništva i obrtništva mogu početi radovi na novom pogonu.
– Bespovratna sredstva su najdirektniji benefit našeg ulaska u Europsku uniju i stvarno se "ufamo" da ćemo na natječaju proći. CAPAX je na tržištu prepoznati i imamo svoje mjesto, a ovom investicijom bi se svrstali među najsuvremenije tvrtke takvog profila na Mediteranu – kaže Baljaks.
Na terenu od 2.500 četvornih metara u Malim Ražinama podignut će halu tlocrtne površine 600, a ukupne radne površine 900 metara četvornih. Osim radionice i pratećih ureda, novi prostor bi se i opremio najsuvremenijim mjernim uređajima za tribološki laboratorij za analizu motornih ulja i maziva. Uz postojeću opremu koju koriste u svojem radu - termografiju, ultrazvučne metode, analizu vibracija, analiza ulja, posljednja je komponenta i sastavnica za uspješno prediktivno održavanje modernih i složenih sustava brodskih pogona.

Suradnja s obrazovnim institucijama

– Također, opremila bi se učionica i praktikum za izvođenje praktičnih vježbi za polaznike srednjoškolskih usmjerenja brodostrojarstva i elektrotehnike/elektronike. Novi prostor omogućio bi primanje određenog broja srednjoškolaca na praktičnu nastavu i time otvorio prostor za pravu suradnju obrazovnih institucija i privrede. Isto tako, omogućilo bi održavanje povremenih stručnih seminara našim klijentima, kapetanima, upraviteljima strojeva ili management tvrtkama, govori Baljkas. U novom prostoru bilo bi i više zaposlenih, jer u sadašnjem nema mjesta za više od petnaest. Inače, u Poduzetničkom inkubatoru su već šestu godinu, a tu ih "trpe", kako reče Baljkas, jer su u njih kupili teren i znaju da se spremaju za preseljenje. Ako se kojim slučajem dogodi da na natječaju ne prođu, krenut će u izgradnju radionice a nabavku opreme prijaviti na neki drugi natječaj kojih će biti, pošto europskih novaca ima samo ih treba dati iskoristiti.


Dobra plaća, božićnica...
Prosječni neto osobni dohodak po zaposlenom iznosi 7.000 kuna, a djelatnicima se isplaćuju božićnice, darovi za djecu i godišnje nagrade. Na praktičnu nastavi redovito dolazi po nekoliko učenika iz Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku, a prva radna iskustva tu stječu i visokoobrazovani kadrovi brodograđevne ili elektrotehničke struke.


Suradnja s drugim poduzetnicima
Nakon prelaska u novi poslovni prostor CAPAX nema namjeru širiti lepezu poslova na jahtama poput stolarskih, limarskih i sličnih poslova, već će kao nositelji posla i dalje surađivati sa šibenskim malim poduzećima koji te poslove preuzimaju kao njihovi kooperanti


Uspješno malo trgovačko društvo
CAPAX, čiji su vlasnici Teo Petričević, Željko Tešija i Mario Baljkas, dobitnik je nagrade "Zlatna plaketa" Županijske gospodarske komore u kategoriji malih trgovačkih društava za 2014. i 2014.godinu. Ostvaruju oko dva milijuna EURA neto prometa godišnje, a dobit su posljednje tri godine dijelom reinvestirali podižući vrijednost temeljnom kapitalu tvrtke. Poduzeće se bavi tehničkim menadžmentom u nautičkom turizmu, ovlašteni je serviser brodskih motora najpoznatijih svjetskih proizvođača u segmentu jahti i megajahti, bavi se pregledom i procjenom vrijednosti jahti, projektiranjem i ostalim djelatnostima vezanim uz nautički turizam.

05. svibanj 2024 08:56