StoryEditorOCM
ŠibenikOdržana 12.smotra folklora "Šibeniče, ti si stina"

Mlado i staro u narodnim nošnjama, pjesmom i plesom oduševilo Šibenčane

Piše Katarina Rudan
13. svibnja 2018. - 01:27

Pjesma, ples, poskočice i doskočice, mlado i staro u narodnim nošnjama Primoštena, Knina, Kijeva, Petrova polja, Miljevaca, Zagore, Vodica, Grebaštice, Krapnja-Brodarice, Jezera, Šibenika i Dubrave kod Šibenika...Sve se to moglo čuti i vidjeti u subotu navečer na najljepšem trgu na svijetu – između šibenske katedrale i Gradske vijećnice.

Došli su, još jednom, pokazati ljepotu baštine i tradicijske kulture svojeg kraja, na 12. smotri izvornog folklora Šibensko-kninske županije "Šibeniče, ti si stina" koja se održava povodom Dana županije.


- Dobro došli u Šibenik, u grad koji i danas postaje velika pozornica hrvatskog izvornog folklora. Čuvajmo zajedno naše prepoznatljivo tradicijsko blago, podržimo sve ono što su nam kao zalog trajanja u budućnosti ostavili preci s namjerom da i mi prenosimo mlađim naraštajima taj isti, neprekinuti niz nacionalnog identiteta i vlastitosti, rekao je među ostalim na otvaranju Smotre šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Gradonačelnika Šibenika Željka Burića, raduje što je toliko djece i mladih u kulturno-umjetničkim društvima i folklornim skupinama, što je jamstvo da će se tradicija nastaviti.

Na smotri je nastupilo petnaest kulturno umjetničkih društava iz županije: KU „Kolajnica“, Šibenik, KU „Šibenske šuštine“, Šibenik, KUD „Kralj Zvonimir i HKD „Napredak“,Knin, KUD „Spužvar“, Krapanj-Brodarica, Etno udruga „Petrovo polje“, Ružić, KU „Vodiške perlice“, Vodice, KUU „Zvona Zagore“, Mirlović Zagora, KUD „Naši korijeni“, Kljake, KUD „Dinara“, Kijevo, KUD „Koledišće, Jezera, KUD „Sv. Ilija“, župa Kljaci, Udruga „Krč“, Primošten, KUU „Miljevci“,Miljevci,KUD „Bedem“, Grebaštica, KUD „Dubrava kod Šibenika“, Dubrava kod Šibenika.

Folklorno blago svojeg kraja Šibenčanima su predstavila i dva gostujuća društva: KUD „Turanj“ iz Karlovca i KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca.

Prosudbeno povjerenstvo kojeg su činili Danijel Šota, Marija Krnčević-Rak i Josipa Prpa jednoglasno je odlučilo nagraditi društva u kojima je najviše djece.

Na Dječju državnu smotru folklora u Kutinu ići će KUD "Kralj Zvodnimir 2 u HKD "Napredak" iz Knina, a šibenska KU "Kolajnica" na Dječje Vinkovačke jeseni.

Kulturno umjetnička udruga "Miljevci" iz Miljevaca, odlukom povjerenstva ove će godine nastupiti na Đakovačkim vezovima, KUD "Naši korijeni" iz Kljaka na smotri folklora Brodsko kolo u Slavonskom Brodu, dok će u Vinkovce na Vinkovačke jeseni otputovati KUD "Bedem" iz Grebaštice, koji ove godine slavi 20 godina rada, te Udruga "Krč" iz Primoštena.





 

02. svibanj 2024 12:16