StoryEditorOCM
ŠibenikVOJNI ORDINARIJ JURE BOGDAN NA PROSLAVI SVETOG MIHOVILA

Mladi izbace domovinu iz srca pa vani napune džep

Piše Joško Čelar
Ante Baranić HANZA MEDIA
30. rujna 2018. - 11:20

U gradu Šibeniku i na prostoru cijele njegove biskupije, u njegovim župama, od Knina i Kijeva do mora i otoka, na svečan je način obilježen blagdan svetog Mihovila, zaštitnika grada i biskupije šibenske.
Svečanost je to, kako je istaknuo biskup šibenski mons. Tomislav Rogić u pozdravnom nastupu na svečanoj euharistiji pred katedralom svetog Jakova, koju taj grad obilježava već 952 godine, od Božića 1066. godine, a biskupija šibenska punih 720 godina.
Pozdravio je sudionike slavlja mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskoga i predsjednika HBK, nadbiskupa splitsko-dalmatinskog mons. Marina Barišića, biskupa dubrovačkog mons. Matu Uzinića, biskupa u miru mons. Milu Bogovića, šibenskoga biskupa u miru mons. Antu Ivasa, biskupa kotorskog mons. Iliju Janjića, predstavnike vlasti, Grada i Županije, policije, HV-a, Hrvatske mornarice, predstavnike župa i brojni kršćanski puk. Istaknuo je veliko značenje što taj svetac - zaštitnik Mihael ima u dugoj kršćanskoj povijesti grada Šibenika.
Posebno je pozdravio mons. Juru Bogdana, vojnog ordinarija, koji je predvodio misno slavlje u čast arhanđela i sveca Mihovila.
Uoči mise gradom je ophodila velika procesija s likom svetoga Mihovila i znamenjem pralika Gospina iz 9. stoljeća iz biskupije kod Knina. Procesiju je svojim duhovnim osvrtima pratio mons. don Marinko Mlakić, generalni vikar biskupije šibenske.
Pošto je na početku u svojoj propovijedi uputio pozdrave građanima i vjernicima, biskup Bogdan je rekao kako nema posjetitelja i namjernika, turista i drugih, koji se ne dive sjajnoj prošlosti Krešimirova grada, njegovim kulturnim i povijesnim blagom "od kamena i ljudi“, kakvi se vide isklesani i na vijencu apside Jurjeve i Firentinčeve katedrale sv. Jakova.
- Danas se moramo prisjetiti sinova i kćeri Šibenika koji su se kroz duga stoljeća isticali svojom vjerom i krjepošću: svetoga mučenika Nikole Tavelića, časne majke Klare Žižić, dobroga oca Ante Antića, hrabrih pastira šibenske biskupije, Ćirila Banića, Josipa Arnerića, Srećka Badurine i tolikih drugih.
Ali ta simfonije mora i ljudi grada Šibenika često je kroz prošlost bila napadana u fizičkom i u duhovnom smislu. I ova Petrova crkva - lađa, katedrala sv. Jakova toliko se puta našla u olujama i neverama, sve do najnovijega doba. I upravo tada Bog nije napustio svoj narod. Poslao mu je pomoć i u obrani slobode u Domovinskome ratu - rekao je mons. Jure Bogdan.
Osvrćući se na današnja društvena zbivanja, vojni ordinarij je među inim rekao kako se u našemu društvu stvara raspoloženje napuštanja vlastite domovine, osobito mladih naraštaja, s napuštanjem onoga što im mora biti i ostati u srcu, a u korist nečeg što će dobiti u džepu.
Popodne je, već po tradiciji, u mnogim je obiteljima nastavljeno blagdansko slavlje, s izlaskom na večernje mise.


Nema posjetitelja i namjernika, turista i drugih, koji se ne dive sjajnoj prošlosti Krešimirova grada, njegovim kulturnim i povijesnim blagom 'od kamena i ljudi', rekao je vojni ordinarij

19. travanj 2024 22:13