StoryEditorOCM
ŠibenikLIPI JUBILEJ

Mjesto susreta i druženja: prije 15 godina otvoren je novi prostor Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić‘

Piše Šibenski.hr
21. prosinca 2020. - 17:26

Prije 15 godina svečano je otvoren novi prostor Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', podsjetili su na Facebooku djelatnici ove ustanove.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Gradska knjižnica (kasnije Narodna knjižnica) osnovana je na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice 17. veljače 1922., a s Naučnom bibliotekom, osnivanom 1962. objedinjena je 1. siječnja 1966. u Gradsku biblioteku. Ime Jurja Šižgorića Šibenčanina Knjižnica je ponijela 29. prosinca 1970., u povodu obljetnice rođenja velikoga hrvatskog humanista.

Prije Drugoga svjetskog rata Knjižnicu je vodio knjižničar Matko Maćo Milin, koji je objavio više književnih djela koja su ostavila traga u kulturnom životu grada, a kasnije su je vodili Nikola Perketa, Zora Karmanski, koja je utemeljila Naučnu biblioteku Emica Bego i drugi.

Od 1966. Knjižnica je bila smještena u tzv. plavom neboderu, podalje od gradskog središta. Dana 20. prosinca 2005. uselila je u novi prostor u središtu grada, u zgradu na Poljani sagrađenu, prema projektu šibenskog arhitekta Ivana Vitića, na mjestu na kojem se nekoć nalazila Narodna kavana s Narodnom slavjanskom čitaonicom.

Preuređenje zgrade bivšeg Doma JNA, remek-djela hrvatske moderne arhitekture, u novu zgradu Knjižnice osmislili su šibenski arhitekt Tomislav Krajina i projektni biro „Sinopsis“. Preseljenjem u ovo zdanje šibenska knjižnica smještena je u višenamjenski prostor otvorenog tipa kakav i zaslužuje, a Šibenčani su dobili mjesto susreta i druženja, svoj treći prostor.

Knjižnicu je otvorio tadašnji ministar kulture Božo Biškupić.", napisali su povodom ovog jubileja.

20. travanj 2024 15:40