StoryEditorOCM
ŠibenikGrebaštica dan poslije

Mještani uvjereni da je požar podmetnut: "Samo se vjetar čekao, a jučer je puhalo jako jugo"; prozvane i Hrvatske šume

Piše Toni Veljača
14. srpnja 2023. - 15:33

Duga, teška i besana noć je iza stanovnika Grebaštice koji su, zajedno sa 160 vatrogasaca, cijeli jučerašnji dan proveli u borbi s vatrenom stihijom koja je progutala više od 600 hektara borove šume, maslinika, makije i niskog raslinja. Nastradalo je i nekoliko kuća, automobila i pomoćnih objekata, srećom, ljudskih žrtava nije bilo.

Dan nakon u Grebaštici je mirno. Iz kamenog krša uz Jadransku magistralu, koja je jučer djelomično bila zatvorena, a kroz koju smo se tada jedva probili, još uvijek tinja vatra. Dimi se, ali opasnosti nema. Vatrogasci su, u trenutku dok pišemo ovaj tekst, još na terenu, predostrožnosti radi.

Upravo se prema njima i vozimo. Lokalni DVD, kako smo doznali u razgovoru s mještanima jučer je prvi izašao na teren braniti ljudske živote, maslinike i objekte. Neprospavana noć je iza njih, ali i iza dogradonačelnika Šibenika, Danijela Milete, ujedno i načelnika Stožera civilne zaštite Grada Šibenika.

image

 

. Na fotografiji: Zapovjednik JVP Sibenik Volimir Milosevic, gradonacelnik Zeljko Buric, zamjenik gradonacelnika Danijel Mileta i Pasko Rakic.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Više od 600 hektara je izgorjelo. Četiri krova, tri fasade, desetak automobila, jedan brod koji je bio na suhom vezu, automobilska radionica i nekoliko pomoćnih objekata. Šuma je nastradala, to je strašno, ogroman gubitak – kazuje nam Mileta dodajući kako je jučer, dok je vatra ‘gutala‘ Grebašticu u dvorani Baldekin primljeno desetak ljudi.

- Dvije obitelji su zatražile pomoć i evakuirane su u dvoranu Baldekin. Jedna iz Slovenije druga iz susjedne Bosne i Hercegovine. Bile su tu četiri do pet sati a nakon što se situacija malo primirila vratili smo ih u Grebašticu, odnosno u apartman gdje su bili smješteni – kazuje nam Mileta.

Zaputili smo se potom u centar mjesta, točnije kod kuće ispred koje je izgorjelo nekoliko automobila. Jedan od njih bio je u vlasništvu Slovenca, Milana Karnika, koji ljetovanje u Grebaštici neće pamtiti po dobrome.

- Hrvatska je prekrasna i svake godine tu ljetujemo. Mijenjamo lokacije a ove godine odlučili smo se za Grebašticu. Sin mi je u Splitu, žena i kćer u Makarskoj, baš sam danas trebao sjesti u automobil i posjetiti ih. Sada ništa, auto je kompletno izgorio, ali eto, barem ću štetu uspjeti naplatiti – kazuje nam Milan kojeg su, slučajnosti radi, baš u vrijeme našeg razgovora posjetili djelatnici iz osiguravajuće tvrtke.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Krov višekatnice, u kojoj je Milan bio smješten, također je nastradao. Šteta će se narednih dana zbrajati, a sanacija je već krenula. Vatrogasci iz JVP Vodice, dok smo razgovarali s članom obitelji u čijem su apartmani vlasništvu, pilili su stabla koje je vatra zahvatila.

- Automobili koje vidite su od gostiju. Katastrofa. Kuća je preživjela iako je malo krov uhvatilo. Srećom unuci mi u to vrijeme nisu bile u kući. Jednoj je tri godine, drugi je malo stariji – kazuje nam mještanin.

U vatrenom obruču jučer se našao poznati sportski novinar i naš dugogodišnji suradnik, Davor Trutin koji je također prošao kroz kalvariju. Kuća u Šparadićima, kazuje nam, jedva je spašena.

- Bio je užas. Ovo mi je već četvrti požar koji sam doživio i nema sumnje, ovaj je bio najgori. Već sam bio otpisao i kuću i automobil, ali zahvaljujući vatrogascima i pilotima kanadera, kojima skidam kapu, sve je dobro prošlo – kazuje Trutin te dodaje da je od, u tim trenutcima nekontrolirane vatre, bio prisiljen evakuirati majku, nećaka i dva psa.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Jedan Mađar prebacio nas je u Grebašticu, kada je tamo već opasnost prošla. A natrag u Šparadiće, vratio me Stipe Bačelić-Grgić, nogometaš Šibenika kojem i ovog puta zahvaljujem – dodaje Trutin.

Mještani Grebaštice, a takav smo dojam stekli, uvjereni su kako je jučerašnji požar podmetnut. Tim više, kazuju nam, jer se dogodio na isti dan, kao i prošlogodišnji u Zatonu i Raslini nakon kojeg je izgorjelo 3300 hektara površine. U prilog toj, od strane policije, još uvijek nepotvrđenoj tezi, dodaju, ide i činjenica što je požar krenuo s istog mjesta kao i oni koji su Grebašticu zahvatili u posljednja dva desetljeća.

- Nema sumnje, ovo je podmetnuto. Namjerno zapaljeno. Samo se vjetar čekao, a jučer je bilo jako, orkansko jugo – kazuje nam jedan mještana koji je poželio ostati anoniman. Uzrok svega je loša organizacija posla. U sat i pol vremena došlo je samo 5 vozila. Prvi su na teren izašli vatrogasci iz DVD-a Grebaštica, Javna vatrogasna postrojba izašla je tek naknadno. Ista stvar se dogodila i lani sa Zatonom, ljut sam i ogorčen. Zašto se ovo događa treba pitati Hrvatske šume. Javne površine su zapuštene, pa brdo Jelinak je do 1990. godine bilo potpuno čisto, borovi su se održavali a šuma se čistila do visine koju je čovjek mogao očistiti. A pogledajte sada kakvo je stanje, a da ne govorim o tome da vlasnici privatnih parcela ne održavaju svoj okoliš – ogorčeno će jedan od mještana.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U potrazi za svjedocima jučerašnjeg događaja koji je na noge digao oko 160 vatrogasaca, među kojima su pored županijskih vatrogasnih snaga bili i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko dalmatinske i Zadarske županije, upoznajemo gospodina Zdenka.

Njegovoj obitelji, kazuje nam, do temelja je izgorjela vikendica ali i desetak starih maslina.

- Obitelj je trebala doći na ljetovanje sljedeći tjedan, baš kao i svako ljeto. U sekundi je sve nestalo. Čekamo sada da se utvrdi šteta, ali znate kako je to kod nas – sporo nikako – kazuje Zdenko kojeg smo pozdravili i uputili se prema auto kampu u Šparadićima. Djeca se igraju, stariji uživaju u moru – ni "p" od požara. Ipak, simpatični šjor Roko, kojega smo zatekli u sitnim radovima u kampu, podijelio je s nama svoja iskustva.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Borili smo se, a što misliš da smo se u ratu povlačili gdje bi završili. Svako je branio svoje i tako treba biti. Doduše treba biti oprezan u ovakvim situacijama, dim je opasan, opasniji od vatre – kazuje Roko koji nam je dobacio još jednu interesantnu informaciju.

- Jučer sam bio u istoj majici kao i 2007. godine, kada je u Grebaštici također bio veliki požar. Sada ćete me opet u istoj majici fotografirati, to mora da je neki znak – sa smiješkom zaključuje Roko.

27. travanj 2024 12:46