StoryEditorOCM
Šibenikpušu i na hladno

Mještani perkovićkog kraja digli se na noge zbog mogućeg zatvaranja područne škole. Evo što im je odgovorio šibenski gradonačelnik

Piše Davorka Blažević
28. srpnja 2023. - 16:25

Zatvara li se Područna škola Perković? Mještani Sitnog Donjeg, Perkovića, Slivna i Mravnice u to su uvjereni i zato su pokrenuli peticiju i prikupili 340 potpisa, a Gradu poručili: "Ne zatvarajte našu školu da biste gradili novu u Vrpolju!" Jer, navodno nova, velika školska zgrada u Vrpolju koja je u planu, treba odgovarajući broj učenika da bi zadovoljila standard, pa bi djeca iz Perkovića, Slivna i Mravnica trebala, umjesto u svoju, ubuduće u vrpoljačku školu na nastavu. No, šibenski gradonačelnik tvrdi:"To uopće trenutno nije tema, o tome se nije ni razgovaralo, a otkud ljudima ta priča, ne znam".

Ali, za mještane perkovićkog kraja ukidanje škole Perković gotova je stvar. Ogorčeni navodnom informacijom da se potresom oštećena škola u Vrpolju obnavlja (odnosno gradi) na račun zatvaranja njihove, obratili su se javnosti dramatičnim priopćenjem pod egidom: "Što je mjesto bez škole?"

U priopćenju se mještani Sitnog Donjeg, Perkovića, Slivna i Mravnice pozivaju na tekst objavljen na portalu Šibenski.hr od 18.srpnja 2023. u kojem se navodi da se ravnatelj OŠ Vrpolje Stipe Komadina prijavio na natječaj za dobivanje sredstava za izgradnju nove škole Vrpolje čime će biti riješeni današnji nezadovoljavajući materijalno-tehnički uvjeti a djeca dobiti lijepu, novu školu.

-Međutim, nitko nije spomenuo da će u svrhu realizacije tog projekta biti ukinuta PŠ Perković za koju se i sam ravnatelj hvalio da je jedina područna škola u županiji s osam razreda i 39 učenika, uz što nadodaje: "A što bi bilo s ovim krajem ako ne bi bilo ni škole. Depopulacija bi bila veća", misleći na Vrpolje, pritom ne primjenjujući isti stav na školu Perković- revoltirano se kaže u priopćenju.

Zamjeraju direktoru vrpoljačke škole što se žali da je djeci teško putovati iz Vrpolja u gradske škole, udaljene od njihova mjesta tek 10 kilometara, a pojedini zaseoci Sitnog Donjeg udaljeni su i 15 kilometara od Vrpolja, "a kad se uzme u obzir putanja prijevoza svih učenika do buduće velike škole dolazi se do kilometraže od oko 30 kilometara u jednom smjeru i putovanja od gotovo sat vremena sa svim stajanjima, što je van svakog pedagoškog standarda", zaključuju. U matičnoj školi Vrpolje ugrađena je i klima, u područnoj školi Perković nije, kao da našoj djeci nije vruće, kažu, žaleći se na dvostruke kriterije ravnatelja Komadine koji cijelo vrijeme krije informaciju o zatvaranju škole Perković, a odluku o tome već je poslao na potvrdu u nadležno ministarstvo, iako s roditeljima o tome nikad nije razgovarao, a prave informacije je krio i od njih i od javnosti.Što znači da je postupao protivno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Zakonu o ustanovama.

-Želimo reći da je ovakvim postupanjem ravnatelj štitio interese mještana, roditelja i djece mjesta Vrpolje te promicao osobne karijerističke želje, a zanemario interese mještana, roditelja i učenika Sitnog Donjeg, Perkovića, Slivna i Mravnice. Stoga smatramo da je ovakvo djelovanje nemoralno, nespojivo s profesionalnom etikom i pravno upitno čime gubi kredibilitet kod nas. Gradska Uprava, gradonačelnik Burić i njemu podređeni također su krili činjenicu o zatvaranju naše škole…- optužuju revoltirani mještani Sitnog Donjeg, Perkovića i Mravnice Grad, jer sve spoznaje o zatvaranju škole imaju iz medija.

Jedinstveni su u tome da je postojanje škole vitalno za opstanak mjesta, pa su to iskazali sa 340 potpisa peticije protiv zatvaranja škole Perković u Sitnom Donjem što predstavlja nadpolovičnu većinu mještana. Bude li potrebno, najavljuju u svom priopćenju, pokrenut će i upravni postupak kod nadležnih institucija za formiranje posebne jedinice lokalne samouprave temeljem Zakona o brdsko-planinskim područjima, a time i odvajanje područne škole Perković od matične škole Vrpolje i dobivanje statusa škole s otežanim uvjetima rada za što postoje realni uvjeti.

-Od nadležnih institucija Europske Unije dopisom će biti zatražena pomoć i podrška za očuvanje naše škole, kao i upoznavanje s činjenicom da financiraju projekt kojim će biti ugašena škola, mjesto i njegova populacija. Za proteklih desetljeća ništa nije značajno izgrađeno i učinjeno u našem mjestu, ali sustavno se gasi rad pošte, ambulante, prometnih linija te sad i škole, mladi odlaze, mjesto umire- ogorčeno konstatiraju, napominjući da u svom prosvjedu protiv zatvaranja škole imaju i potporu župnika u Sitnom Donjem fra Mladena Kovačevića koji i osobno moli ministarstvo da dobro promisli o tome, jer "Kad u jednom selu ukinete školu i trgovinu, znak je i iseljavanja u grad". Župnik u svom apelu Ministarstvu moli da ostave školu otvorenom bar dok još ima djece.

Na kraju priopćenja se posebno poručuje ravnatelju OŠ Vrpolje: Ne rušite tuđe da biste gradili svoje, nemojte preko naših leđa i naše djece puniti kvotu od 150 ili 200 učenika za izgradnju tako velike nove škole. Popunit ćete kvotu i bez nas, ne računajte na nas. Naša djeca neće ići u tu novu školu niti postoji način da nas na to prisilite, naša škola u našem mjestu pripada našim djedovima, našim roditeljima, nama, našoj djeci i našim unucima te nam ne treba škola izvan zajednice.

Ppriopćenje su potpisali mještani koji su bili i akteri organiziranja peticije:Renato Milišić,Miroslav Pražen, Stipe Crljen,Marko Čorić, Robert Radnić, Filip Pražen, Jakov Arambašić,Marijana Arambašić, Marijana Kljajić i Zoran Kljajić.

Da su u strahu velike oči, demantijem na njihovo priopćenje potvrdio je i ravnatelj OS Vrpolje Stipe Komadina koji tvrdi da nikakvu odluku o ukidanju Područne škole Perković nije donio te da mještani Sitnog Donjeg, Perkovića, Slivna i Mravnice koji su potpisali priopćenje obmanjuju javnost.

Štoviše, Komadina napominje da potpuno razumije njihovu ljutnju zbog navodnog zatvaranja škole jer i sam smatra da je mjesto bez škole osuđeno na propast.

S druge strane, naravno da su oduševljeni, ističe ravnatelj, objavom natječaja, jer su uvjeti u matičnoj školi Vrpolje potpuno neadekvatni a djeca zaslužuju suvremenu školu, a kako će se to riješiti odlučit će osnivač, a to je Grad Šibenik. Samo osnivači škola mogu se prijaviti i na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava, naglašava.

Komadina demantira i da nije bilo sastanka s roditeljima učenika PŠ Perković, naprotiv, kaže, jedan je sastanak održan prije dvije godine, i razgovaralo se o smjenskoj nastavi, a drugi je bio u veljači ove godine na kojem su tema bili neadekvatni uvjeti rada u školi, a održavano je i Vijeće roditelja, gdje je na jednoj sjednici sam Komadina preporučio roditeljima da se obrate osnivaču koji im može o tome dati najrelevantnije informacije.

E pa te informacije i mi smo zatražili od osnivača. Obratili smo se gradonačelniku Šibenika Željku Buriću i pitali: Zatvara li se definitivno Područna škola Perković?

-Ništa nije definitivno! – odmah će Burić.

-Škola u Perkoviću je Područna škola Matične škole Vrpolje koja, od potresa, ne može funkcionirati u sadašnjem stanju jer ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete. Nacionalni plan školstva u RH ima za cilj dovođenje svih škola na razinu prihvatljivog pedagoškog standarda. Za školu Vrpolje je odavno donesena odluka da će se graditi na novoj lokaciji, nova škola. A kad to bude, onda ćemo vidjeti kakva će biti organizaicja. No, to sigurno neće biti za još 3-4 godine, i moram reći da tu priču o zatvaranju PŠ Perković nikad nitko nije ni spomenuo. Niti je to tema, niti se o njoj raspravlja- decidiran je gradonačelnik Šibenika.

I nije riječ samo o školi u Vrpolju,Grad aplicira i za školu Ražine, Crnica (Batižele), itd. i kamo sreće da sve naše škole imaju adekvatne tehničke uvjete i pedagoški standard, kaže Burić. Za gradnju nove škole potrebno je minimalno 250 učenika, a škola u Vrpolju ima 130. Toliko o tome. Ta priča u najboljem slučaju može biti aktualna tek 2027. a do tada će Područna škola Perković funkcionirati normalno. A onda ćemo vidjeti koliko će biti učenika, kakvi će biti standardi, tehnički, transportni itd. Sve to je još prerano govoriti- poručuje Burić.

Dakle, možda su mještani perkovačkog kraja prerano zakukurijekali, ali nije da su baš "puhali na hladno"…

03. svibanj 2024 03:58