StoryEditorOCM
Šibeniknije prvi put

Mirno razgledavanje grada umalo se pretvorilo u tragediju, kamen s palače pao na turista i ozlijedio mu ruku

Piše Šibenski.hr
7. rujna 2023. - 17:30

Veliki kamen odlomio se s palače Rosini u Šibeniku kod crkve svete Barbare i ozlijedio turista. Samo pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija jer je u tom trenutku na Kalelargi bilo puno prolaznika.

Inače, ovo nije prvi put da se takve stvari događaju u starom gradu i u povijesnoj jezgri čije građevine već godinama vape za obnovom, piše HTV

Mirno razgledavanje grada umalo se pretvorilo u tragediju.

- Bila je grupa ljudi i turisti su bili, samo se čuo pad tog kamena i čovjek je nažalost u biti srećom da ga nije po glavi ozlijedilo. Ozlijedilo ga je po ruci i dobro je prošao, rekla je Josipa. 

Palača Rossini, s koje se kamenje odlomilo, naoko je u dobrom stanju. No čini se kako njezin kameni plašt polako popušta pred zubom vremena.

- Svi smo mi svjesni, nećemo se lagati, vidimo da je to ruševnije. Nekakvo veće kamenje ili nešto što bi bilo, hajmo reći, s prizvukom neke drame nije bilo, kazala je Ana.

Na terenu gradske službe

Dan poslije, na terenu gradske službe i konzervatori.

- Moramo prvo sad utvrditi činjenično stanje. Znači vidjeti je li je još koji dio fasade, nazovimo to, ili prednjeg zida, oštećen. To ćemo sanirati pa ćemo donijeti konačno rješenje, poručio je Joško Jurić, pročelnik Komunalnog odjela Grada Šibenika.

Za palaču kojom upravlja šibenski Muzej postoji projekt obnove, no trenutačni problemi moraju se sanirati odmah.

- Mi održavamo zgradu i Muzeja, znači Kneževu palaču i zgradu palače Rossini. Tako da godišnje vodimo računa i o kupama, i o kamenu, i o zidu, istaknuo je Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Jer stara gradska jezgra je, stara!

- Koliko se s tim ponosimo, toliko imamo i problema. Pogotovo s ovakvim starim zgradama. Nastojimo to pratiti. Primamo i dojave naših sugrađana, da nam pomognu jer tih zgrada ima jako puno, objasnio je Jurić.

- Dosad je sve bilo u redu, ali da se zgrada treba zaštiti, bilo bi dobro. Čisto zbog nas koji živimo tu. Bar neko upozorenje, kazala je Josipa.

Kako se ovakvi nesretni slučajevi više ne bi ponavljali!, zaključuje HTV

01. svibanj 2024 07:05