StoryEditorOCM
Šibenikpod opsadom turista

Miriše na rekordnu sezonu: praznih soba u Šibeniku je sve manje, ugostitelji podigli cijene

Piše Toni Veljača
8. srpnja 2022. - 14:50

Ako je suditi po šušuru koji vlada šibenskim ulicama, turistički ugostitelji na kraju sezone mogli bi trljati ruke od zadovoljstva. Smještajni kapaciteti polako se popunjavaju, soba je sve manje – turista pak, sve više. Miriše sezona na one rekordne, predpandemijske, a da je tome tako, potvrdili su nam i u "Armerunu", jednom od popularnijih manjih hotela u Šibeniku.

- Rekao bi da nam je trenutno popunjenost na razini prošle godine. Što se tiče cijena, njih smo nešto malo korigirali, čisto da se prilagodimo tržištu i trenutnoj cjelokupnoj situaciji – kazuje nam Fabiano Baranović, voditelj prodaje. Profil gostiju hotela, dodaje Baranović, poklapa se s profilom prosječnog šibenskog turista.

- Riječ je o gostima iz Njemačke, Austrije te Nizozemske i Engleske kojih je sve više. Uskoro nam počinju pristizati i Amerikanci, koji su nam jedni od dražih gostiju. Kako odmiče sezona tako raste i dužina noćenja. Prema podacima s kojima trenutno raspolažem, gosti našeg hotela se zadržavaju nešto više od dva dana. Gosti koji su veće platežne moći, u hotelu ostanu nešto duže, od četiri do šest dana – ističe Baranović.

image

Fabiano Baranović

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Razlog više, za posjetiti Armerun je i restoran koji se nalazi u prizemlju, a koji je u vrlo kratko vrijeme postao izuzetno popularna lokacija.

- Mišljenja sam da smo cjenovno vrlo pristupačni, dapače, cijene u restoranu ne odstupaju previše od neke prosječne šibenske konobe – naglašava Baranović, pritom ističući da je restoranska ponuda bazirana na isključivo lokalnim namirnicama.

- To je nešto čemu težimo. Primjerice, jaja otkupljujemo od lokalnog OPG-a, riba nam pristiže iz Rasline, kamenice su iz šibenskog kanala, ulja i vina su također sa šibenskog podneblja. Sir, panceta, i gotovo sve suhomesnate proizvode nabavljamo iz Pakovog Sela. Lokalne namirnice su naš nekakav putokaz i mislim da je to prepoznato i od strane gostiju – zaključuje Baranović.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Broj gostiju

- Od početka lipnja počeli su se snažnije puniti smještajni kapaciteti na području koje pokriva naša Turistička zajednica. Ovih dana na području Šibenika imamo između 3000 i 3500 domaćih i stranih gostiju, što je na razini 80 do 85 posto u odnosu na relevantnu 2019. godinu, kad ih je bilo oko 4000 – kazao nam je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

09. svibanj 2024 17:15