StoryEditorOCM
ŠibenikSJEĆANJE NA POGINULE

Ministar Medved: Na Šibenskom mostu slomili smo ideju o velikoj Srbiji

Piše Branimir Periša
nikša stipaničev/cropix
22. rujna 2020. - 15:18

Da se nikad ne zaboravi kako se Šibenik od 16. do 23. rujna prije 29 godina obranio srcem protiv čelika neprijatelja, u danima ponosa i slave – poruka je sa središnje komemoracije poginulim braniteljima i zadnje manifestacije desetodnevnog obilježavanja Spomendana rujanskog ratnog podviga, u spomen na borbe koje su u kolektivnom sjećanju Šibenčana utisnute kao "Rujanski rat".

Danas u 10 sati je na Trgu Andrije Hebranga, pred brončanom skulpturom "Val", održana komemoracija za poginule i stradale branitelje iz Domovinskog rata. Njih 196 pokošeno je u borbama za oslobođenje zemlje od srbočetničke okupacije pod patronatom JNA, 69 je stradalih i umrlih izvan vojnih djelovanja, a četvorica se vode kao nestali. Pred sudionicima komemoracije – rodbinom poginulih, vojnim veteranima, ratnim vojnim invalidima, predstavnicima društvenog i političkog života Šibenika i županije te ministrom hrvatskih branitelja i potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom – iznesene su povijesne činjenice o obrambenom pothvatu nad višestruko moćnijom JNA. Prije toga, u 9 sati, na gradskom groblju položeni su vijenci pod središnji križ.

Zapljena oružja

Pobjeda Šibenčana prije 29 godina bila je neizmjeran doprinos i vjetar u leđa tada još uvijek nejakim vojnim snagama mlade države, a na Šibenskom mostu propao je san Beograda o velikoj Srbiji zahvaljujući odlučnim, hrabrim šibenskim braniteljima, kazao je ministar Medved u posebnoj izjavi za medije. Rujanskom pobjedom nije samo spriječeno razdvajanje Hrvatske, nego je hrvatska obrana padom vojarni tzv. JNA zaplijenila veliku količinu oružja od neprocjenjive važnosti za daljnji tijek rata, istaknuo je Medved. Ministar je duboko zahvalio svim braniteljima na požrtvovnosti, jednako i rodbini poginulih, koja s ponosom čuva uspomene na svoje najmilije.
Kiša je skratila protokol komemoracije, ali nije narušila ozračje pijeteta i zahvalnosti na podvigu branitelja za Šibenik i Hrvatsku. Komemoriranje je počelo s blagoslovom kamenog križa postavljenog u krugu spomeničkog kompleksa na Baldekinu. Križ izvorno postavljen u spomen na sjajnu obranu srednjovjekovnog Šibenika protiv Osmanlija 1647. u blizini toga mjesta postojao je davno prije, no uklonjen je nakon Drugog svjetskog rata, prigodom širenja stambenih blokova na nove predjele. Šibenčani, međutim, taj dio grada nikad nisu prestali nazivati Križem i sada je vraćen na inicijativu vodstva gradske četvrti Baldekin.
Križ na kojem je uklesan natpis "Vi ste šibenska stina" blagoslovio je don Darko Poljak, vojni kapelan, a plaćen je iz proračuna Grada Šibenika.
Nakon molitve, svijeće su u podnožju spomenika zapalili i mramorne ploče s imenima poginulih branitelja zakitili crvenim ružama članovi brojnih izaslanstava, položivši prethodno zajednički vijenac. Spomenik su u svečanom špaliru okružili pripadnici šibenske Gradske straže, listom branitelji i dragovoljci Domovinskog rata.

Veteranski centar

Poslije komemoracije, ministar Medved sa suradnicima, u pratnji gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka, posjetio je gradilište budućega Veteranskog centra na kompleksu od 26 tisuća četvornih metara vojarne "Bribirski knezovi", koji Ministarstvo, u suradnji s Gradom Šibenikom, podiže novcem iz europskih fondova u iznosu od 85 posto. Bio je vrlo zadovoljan odvijanjem radova te bude li i dalje sve teklo glatko kao proteklih mjeseci, Veteranski centar Šibenik bit će otvoren dogodine oko Božića.
– To je jedan od četiri veteranska centra koje gradimo i radovi su ispred predviđenog roka. Koštat će 69 milijuna kuna i, sudeći prema zamahu graditelja, bit će prvi u zemlji koji ćemo otvoriti, što me raduje. Kao i to da sam danas u Šibeniku, koji se iskazao u Domovinskom ratu – kazao je ministar. Centar je opremljen za boravak i psihofizičku rehabilitaciju 140 korisnika odjednom, a njima na usluzi bit će 30-ak zaposlenih, podsjetio je Medved. Grad Šibenik u projekt ulaže uređenje pristupa i komunalnu infrastrukturu.
– Ovaj centar gradi se u korist onih koji su dali najveći obol stvaranju države i na to možemo biti ponosni – kazao je Goran Pauk, a Željko Burić je istaknuo upravo idealnu lokaciju skorašnjega Veteranskog centra. Izdvojen, a opet u blizini grada, nalazi se pokraj zemljišta na kojem je planirana izgradnja nove šibenske bolnice. Ovo može biti ogledni primjer spoja zajedničke infrastrukture ustanova koje trebaju veteranima: dugoročna skrb i rehabilitacija, zajedno s kvalitetnom zdravstvenom njegom, zaključio je Burić.

18. travanj 2024 08:12