StoryEditorOCM
ŠibenikMeđu prvima

Ministar Malenica u Šibeniku predstavio uslugu e-Novorođenče i dodijelio čitače Općoj bolnici

Piše šibenski.hr
15. lipnja 2020. - 15:40

Ministar uprave dr.sc. Ivan Malenica posjetio je danas Opću bolnicu Šibenik kako bi predstavio uslugu e-Novorođenče te je tom prigodom uručio pedeset čitača elektroničkih osobnih iskaznica ravnateljici bolnice Sanji Jakelić. Na sastanku u bolnici sudjelovali su i šibenski gradonačelnik Željko Burić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Usluga e-Novorođenče nedavno je nadograđena te od sada, uz prijavu djeteta kroz sustav e-Građani, roditeljima omogućuje i predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta prema općini, gradu ili županiji. Grad Šibenik među prvim je gradovima koji su implementirali tu novu funkcionalnost usluge te svojim građanima značajno olakšao predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta.

Uz Šibenik, uslugu su implementirali Gospić, Rijeka i Obrovac.

„Drago mi je da je Šibenik među prvi gradovima prepoznao dobrobit sustava e-Građani te je svojim sugrađanima koji su postali roditelji omogućio predaju zahtjeva za gradsku novčanu potporu prilikom rođenja djeteta putem usluge e-Novorođenče. Sustav e-Građani koristi više od milijun naših građana kojima je na raspolaganju 73 usluga“, istaknuo je ministar Malenica i najavio daljnje ulaganje u digitalizaciju usluga javne uprave.

Gradonačelnik Burić naglasio je da je Šibenik prepoznao važnost e-usluga kako bi svojim građanima olakšao i pojednostavio postupak podnošenja zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete.

„Cilj nam je i u narednom periodu povećati broj online usluga kako bi se što više administrativnih postupaka u potpunosti provelo online putem. Tijekom 2018. Godine povećali smo novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom sedam kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima za novorođeno dijete“, kazao je Burić.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je da Županija, kao osnivač Opće bolnice, kontinuirano ulaže sredstva i napore u unaprjeđenje zdravstvene usluge, dodavši kako je posljednjih godina velik dio bolnice renoviran i osuvremenjen.

- Usluga koja je danas predstavljena još je jedan korak u smjeru modernizacije i pojednostavljenja ostvarivanja prava naših građana. Zahvaljujem ministru i njegovom timu na realizaciji ovog velikog i važnog projekta koji će olakšati život roditeljima novorođenčadi“, izjavio je Pauk.

Ravnateljica bolnice Sanja Jakelić zahvalila je na dodijeljenim čitačima u ime svih budućih roditelja čije će se dijete roditi u Općoj bolnici Šibenik, izrazivši nadu da će im usluga e-Novorođenče olakšati prve dane s novim članom obitelji.

Roditelji kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije. Ministarstvo uprave za nadolazeće razdoblje priprema nekoliko novih e-usluga koje će uvelike olakšati svakodnevni život i komunikaciju s tijelima javne vlasti, kao i ostvarivanje njihovih prava.

23. travanj 2024 16:27