StoryEditorOCM
ŠibenikNakon duge rasprave

Milijarde eura vrijedna investicija u poduzetničkoj zoni Podi dobila potporu Gradskog vijeća

Piše Toni Veljača
14. prosinca 2023. - 16:08

Nakon gotovo sat i pol duge rasprave šibenski gradski vijećnici prihvatili su prijedlog Sporazuma o namjeravanom razvoju industrijskog projekta na prostoru Poduzetničke zone Podi, kojega potpisuje gradonačelnik Željko Burić u ime grada Šibenika te Željko Selak u ime tvrtke Valis Solaris koja bi provodila projekt u ime glavnog investitora, njemačkog Fraunhofer instituta za solarne energetske sustave.

- Ovaj projekt samo potvrđuje kako Šibenik ima najbolju gospodarsku zonu u Hrvatskoj. Razgovori s partnerima na ovom projektu traju dugo i ovom prilikom bi se zahvalio gospodinu Selaku te gospodinu Lončareviću na velikoj pomoći i suradnji – kazao je Burić nakon čega je uslijedila prezentacija projekta, a potom i rasprava.

Ivana Slavicu (Nova ljevica) između ostaloga, zanimalo je gdje će ljudi koji budu radili u pogonu biti smješteni, kao i je li napravljena studija o utjecaju projekta na okoliš.

- U ozbiljnim smo razgovorima oko smještaja, međutim još uvijek nismo donijeli konačno rješenje – nemamo lokaciju za gradnju smještajnih kapaciteta. Što se tiče studije utjecaja na okoliš ona mora biti napravljena jer se u protivnom ne može dobiti uporabna dozvola – kazao je Selak.

Ivan Rajić (SDP) predložio je da se projekt odgodi, odnosno da se raspiše referendum.

- Bilo bi dobro da se prije ikakve odluke pribavi mišljenje građana Šibenika o ovom projektu – dodao je Rajić.

Pitanje radne snage potegao je i Mario Kovač (Domovinski pokret)

- Mene zanima odakle ćemo svu tu potrebnu radnu snagu dovesti, iz kojih zemalja i hoćemo li se za nekoliko desetljeća osjećati kao manjina u ovom gradu. Trebamo li strahovati od islamskog ekstremizma kojeg viđamo u Švedskoj i drugim zemljama i tko će nadzirati kakva će radna snaga doći raditi u Šibenik – kazao je Kovač, na što je odmah reagirao gradonačelnik Burić, ograđujući se od, kako kaže, segregacijskog načina razmišljanja gospodina Kovača.

Tonči Restović (SDP) kazao je kako je stavljanje ovog Sporazuma na raspravu način da gradonačelnik spere potencijalnu odgovornost sa sebe.

- Vama ni gradonačelnik ne vjeruje, jer da vjeruje, ovaj dokument ne bi bio na glasanju, tim više što ne postoji dokument koji obvezuje gradonačelnika da ga uopće stavi na Gradsko vijeće – kazao je Restović Selaku.

Podsjetimo kako je riječ o ambicioznom projektu koji uključuje izgradnju industrijskih i energetskih postrojenja gdje bi se uz ulaganja od oko 5 milijardi eura zaposlilo pet tisuća radnika.

30. travanj 2024 12:09