StoryEditorOCM
Šibenikdruga strana

Mileta odgovorio na prozivke roditelja i vlasnika privatnih vrtića: ‘Sav novac koji smo dali za djecu uzeli ste kao profit!‘

Piše Šibenski.hr
11. listopada 2022. - 16:38

Nakon što su danas priopćenjima prvo reagirali ogorčeni roditelji, a zatim i ravnateljice te osnivačice privatnih i vjerskih vrtića u Šibeniku, svoju stranu priče oko subvenciniranja predškolskog odgoja iznio nam je prozvani dogradonačelnik Danijel Mileta.

- Kad me već putem današnjih priopćenja prozivaju imenom i prezimenom, a ne referiraju se na niz argumenata gradske uprave, pokušat ću biti jezgrovit.

Čudi me da četiri predstavnika roditelja nemaju problema s vlasnicima privatnih vrtića koji su im djecu upisali po jednim uvjetima, a kad su djecu uveli u vrtić udijelili im uplatnice na osjetno veći iznos? Ili kako nemaju problem s tim da je u protekle dvije godine sav novac koji je Grad Šibenik dodatno dodijelio privatnim vrtićima za njihovu djecu imenom i prezimenom otišao u profit istih, te su čak platili porez na dobit? Njima kao roditeljima nisu smanjili cijenu vrtića, a mogli su. Tu sve brojke počinju i završavaju. Novca ima, ali ne završava tamo gdje treba. Tko ne vjeruje gradskoj upravi, neka pogleda službena javna financijska izvješća.

Grad Šibenik u potpunosti upravlja gradskim vrtićima i razvija ih u svakom pogledu dok privatne vrtiće subvencionira po djetetu i nema utjecaj na njihov rad ni na cijenu prema roditelju. Gradski vrtići imaju veće troškove jer su, primjerice, plaće gradskih vrtića zakonski vezane za plaće u osnovnom školstvu. Veći su i troškovi prehrane djece. No, da uopće nema gradskih vrtića, možemo samo zamisliti što bi se dogodilo s cijenama prema roditeljima.

Vlasnici privatnih vrtića, na žalost, imaju interese različite od interesa roditelja i Grada Šibenika, što je jasno napisao i presudio Europski sud za ljudska prava.

Inače, prekosutra je dogovoreni sastanak s vlasnicima vrtića u gradskoj upravi, a ovakva priopćenja su već viđeni dio folklora i sredstvo pritiska.

19. travanj 2024 20:43