StoryEditorOCM
Šibenikpanel rasprava

Mileta o Hrvatskom centru koralja Zlarin: ‘To je najveći projekt koji je u tijeku na šibenskim otocima, vrijedan je 30 milijuna kuna‘

Piše Šibenski.hr
27. travnja 2022. - 08:48

Panel rasprava „EU projekti na hrvatskim otocima – fokus Zlarin“ održana je danas u ABC centru u organizaciji Turističke zajednice mjesta Zlarin u sklopu Erasmus+ projekta: Network of European Islands for the Development of Sustainable Tourism u suradnji s međunarodnom organizacijom SMILO – Small Islands Organisation te uz podršku Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Sudionici panela bili su: predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dominik Paparić, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić, zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, otočna koordinatorica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Marijana Baltić, predstavnica Small Islands organisation – SMILO Sylvain Petit te direktorica Turističke zajednice mjesta Zlarin Katarina Gregov, dok je raspravu moderirala ravnateljica Razvojne agencije Mira Lepur.

Zamjenik gradonačelnika Mileta kazao je kako Grad Šibenik sve svoje projekte provodi u dogovoru s lokalnim stanovništvom, a što se tiče Zlarina to je tamošnji Mjesni odbor. Dodao je da za otoke Grad po raznim ministarstvima i agencijama, kao i turističkim zajednicama, nalazi sredstva s različitim iznosima financiranja, od 40 do 100 posto.

„Najveći projekt koji je u tijeku na šibenskim otocima je Hrvatski centar koralja na Zlarinu, vrijedan 30 milijuna kuna. Riječ je o strateškom projektu za koji očekujemo da će podići razinu kvalitete života na Zlarinu u svakom obliku. Grad Šibenik ima svoja četiri naseljena otoka te nastojimo na svakom od njih napraviti ono što je otočanima potrebno“, rekao je Mileta.

Panelisti su razgovarali o izazovima s kojima se stanovnici otoka suočavaju te pronalaženju potencijalnih rješenja za ključna pitanja kao što su rješavanje problema nadležnosti, apliciranje na nacionalne i EU fondove uz naglasak na potrebu prihvatljivosti i drugih prijavitelja osim JLS-ova, kao i izrada strategije razvoja otoka Šibenskog arhipelaga.

Fokus rasprave bio je na priobalnom otoku Zlarinu koji čini jedan od 49 naseljenih otoka u Hrvatskoj s tek 296 stanovnika. Administrativno spada pod jedinicu lokalne samouprave na kopnu zbog čega se vodi kao mjesni odbor. Kroz panel raspravu razmotrena je cjelokupna slika šibenskog arhipelaga kako bi se definirali glavni izazovi s kojima se stanovnici otoka susreću.

24. travanj 2024 23:18