StoryEditorOCM
Šibenikpredsjednik republike

Milanović u šibenskoj Industrijsko-obrtničkoj školi: ‘Učenici koji ovdje završe zanat, barem će imati visoke prihode‘

Piše Branimir Periša
8. travnja 2024. - 15:33

Zoran Milanović, predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga boravio je danas u Šibeniku, u posjetu Regionalnom centru kompetencija u mehanici Ars Mechanica koji će biti završen do 1. svibnja. Izgrađen je za cijenu od 8 milijuna eura namaknutih iz EU fondova u 70 postotnom iznosu, a ostatak će platiti Šibensko-kninska županija, kao osnivač Industrijsko-obrtničke škole u čijem krilu nastaje taj regionalni centar. Predsjednikovi domaćini bili su Zoran Živković, direktor škole i župan Marko Jelić, a Predsjednikovu posjetu nazočili su i SDP-ovci Orsat Miljenić, Tonći Restovič, te Franko Vidović, nositelj liste Socijaldemokrata u 9. izbornoj jedinici.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nakon kraće prezentacije o radu škole i budućem centru koji će znatno podići razinu nastave, a s vremenom sigurno utjecati i na povećanje broja učenika, Predsjednik je održao presicu za novinare brojnih medijskih redakcija. O školi i svome posjetu Šibeniku govorio je najmanje - već u drugoj, trećoj rečenici prebacio se na visoku politiku, vrijeme Treće Republike kada Rijeke pravde osvoje izbore, te još u jednom navratu komentirao medijski glasnu „prepisku“ i međusobno „čašćenje“ s HDZ-om i njegovim istaknutijim dužnosnicima.

- Ovakve škole u Zagrebu djeluju otužno. Ova šibenska izgleda privlačno, i što je važnije, utječe na razvoj školstva i ti će učenici, kada ovdje završe zanat, barem imati visoke prihode da neće morati gledati na svaki račun u trgovinama. To što u nas kao nigdje divljaju cijene hrane, bit će meta obračuna od prvog dana. Država nas sustavno dere, a obračun s takvom praksom bit će oštar, grub  – kazao je Milanović.

Treba li takav biti i obračun s navijačima? – glasilo je jedno od novinarskih pitanja, na što je Predsjednik odgovorio da je to izravna odgovornost državnoga vrha.

- Plenković manipulira kada kaže da je netko napao policiju. Za to su krivi ministar Božinović i premijer Plenković zato što tamo nisu stajala tri kordona policije, vatrogasno vozilo, i zato što ljude nisu pregledavali na ulasku u stadion. Tu se i lokalo! Pustili su nadalje, ljude da nagrnu na travnjak, umjesto da ih spriječe jačim snagama policije i redarima… To s navijačima može riješiti jedino promjena vlasti! Pri tome, nema odgojne metode za okorjele prekršitelje. Njih treba sprječavati silom, a jedino mlade naraštaje moguće je odgajati – rezolutan je Milanović.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Kada planirate odgovoriti na ona dva pitanja ministra Butkovića, ili „Butka“ (op. pis.) kako ga je nadalje nazivao Milanović!? – bilo je naredno pitanje i to je na kraju, iznerviralo Predsjednika, budući da se u manjim varijacijama ponavljalo u nekoliko navrata. Riječ je o Butkovićevoj tvrdnji da je Milanović kod privatnih i državnih banaka trgovao utjecajem zahtijevajući da otvore račun njegovu rođaku, poslovnom čovjeku u Rusiji koji je navodno, pod sankcijama Zapada toj zemlji.

- Na to pitanje ne mogu odgovoriti nikako drugačije, osim da je tvrdnja lažna. I zato će Butković biti tužen, sve će mu odnijeti taj čovjek. Kako mogu trgovati utjecajem, ako sankcije prema dotičnome ne postoje? Na njega se ne odnose, i nije jedini poslovnjak u Rusiji s takvim statusom. Prema tome, što će mu moja usluga? – odgovorio je Predsjednik.

U nastavku je spomenuo da smo donekle zaboravili slučaj Škugor i zbog toga je bilo bitno postavljenje suca Ivana Turudića za šefa DORH-a. Više od stotinu milijuna eura Damir Škugor je uzeo iz INE zajedno s jatacima, a da nitko nije istražio tko ga je tamo postavio, na to mjesto? Njegova plaća bila je 2 tisuće eura, što nije puno, no nije ga postavio mađarski vlasnik, nego netko iz HDZ-ove vlasti je davio Mađare da ga tu postave. Onda se preko firme iz Vinkovaca koja je sigurno pod kontrolom HDZ-a, izvuklo milijune eura. Ono što bilo zamišljeno kao neka vrsta kokošarenja, pretvorilo se u govedarstvo! Onda je počelo smrdjeti, a svima je jasno da je netko vrlo važan u HDZ-u i zemlji vukao konce u slučaju Škugor. Naravno da je dobar dio toga novca bio namijenjen stranačkim interesima i uskoro ćemo mi s Mađarima vidjeti kako je Škugor tu došao i operirao.

- Pa tu je maznut enormni iznos, toliko visok da skoro može doteći državi da HEP-u nadomjesti gubitke za subvencioniranje cijene električne energije!

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 21:49