StoryEditorOCM
ŠibenikOŠTRO PO SVIMA

Milanović oprao Turudića, žestoko prozvao Božinovića, Plenkovića i DORH, a za Kovačevića kaže: ‘Znam ga 20 godina... Dragan nije bio loše društvo‘

Piše PSD.
22. rujna 2020. - 12:33

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na Općinskom građanskom sudu na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nakon čega je novinarima vrlo opširno komentirao okolnosti koje je nazvao skandaloznima u aferi Janaf.

Između ostalog je kazao kako je za ovaj čin sumnje u primopredaju mita Draganu Kovačeviću nesumnjivo znao tadašnji šef DORH-a Dražen Jelenić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te i sam premijer Andrej Plenković čija je Vlada ponovo imenovala Kovačevića šefom JANAF-a.  

"Dragana Kovačevića znam godinama, on je bio jedan uspješan direktor, mogu reći čovjek s nekakvim referencama. Ova tema je kao ono putovanje u Albaniju, ovdje se skriva nešto opakije i ozbiljnije" – kazao je na početku Milanović koji se obrušio i na suca Ivana Turudića. Rekao je kako se vidi da je Turudić imao loše ocjena na Pravnom fakultetu.

"Ako predsjednik države neće komentirati istrage, neće nitko. Zadnja osoba koja može govoriti o istragama je aktivni sudac. Neka se Turudić bavi hrvatskim jezikom u sudnici, bio je jedan od lošijih studenata, a to se i vidi. Polupismene presude sve govore o sucima. Tim ljudima treba zabraniti da govore i uzeti im licencu. Oni koji su mislili da će me ušutkat, sad su izvan sebe" istaknuo je.  

Milanović je nastavio dalje govoriti o svojim prijašnjim izjavama.

"Prije dva dana sam rekao što sam imao reći o slučaju JANAF. SOA nije znala za istragu, to nije posao za SOA-u. O istrazi sve zna i ministar unutarnjih poslova, zna i predsjednik Vlade. Mene pitate kakav imam odnos s Draganom Kovačevićem? Pa on je imao dobre odnose s pola Zagreba. Ja znam Kovačevića 20 godina. To pitanje nema nikakvog smisla. Čovjek je bio šef HAGEN-e. Ne bih ga stavljao na ta radna mjesta jer je otišao kod Bandića, ali bože moj...", rekao je Milanović i dodao da novinari trebaju pitati koliko je članova sadašnje i prijašnje Vlade bilo u "klubu" i družilo se s Kovačevićem. 

"Moj posao je upozoravati na mufljuze, konjokradice i prevarante", zaključio je Milanović. 

Dodao je da je bio premijer i da zna kako to ide.

"I zato u tom svijetu za mene nema tajni. SOA nije znala za istragu. To je posao koji su radili DORH, odnosno USKOK i kriminalistička policija. To sve znaju ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. I zato mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenog 2019.", kaže Milanović i potom se žestoko osvrnuo na rad Državnog odvjetništva.

"DORH na jedan kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, daje informacije medijima. To tako dalje ne može. To treba urediti", poručio je i dodao:

"Kada sam saznao koliko to sve traje... Kada se vidjelo da nosi novac i nosi ga, onda prekinete istragu i zna se što se radi. Oni to nisu. Tako ispada ili da idete na nešto veće, premijera naprimjer, a nisu. Ili se štiti nekoga", nastavio je.

O prirodi svog odnosa s Draganom Kovačevićem, veli:

"Nikakva poslovna suradnja. Novac? Žene? Ništa! Dosadno! Ovo što sada vidim me uznemirava. Pitajte članove Vlade, sve koliko su proveli vremena u tom prostoru. Pitajte ih. O pitanjima socijalnog miljea i druženjima, znam puno. Nisam bio tamo s bivšim ministrom Damirom Krstičevićem. Pitajte Damira. Ove godine nisam bio tamo ni s Draganom Kovačevićem. Znam tko se tamo ponaša kao dio inventara - dodao je. 

U činjenici da je i Jakov Kitarović bio na druženju u Kovačevićevom "Klubu" 11. studenog prošle godine ne vidi problem.

"Ne vidim problema u Jakovu Kitaroviću. On s tim nema veze. Vraćam se na one koji su vodili istragu. Zašto nisu prekinuli istragu i uhitili osumnjičene? Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje. Imaš, prati, hapsi. U protivnom dokazi propadnu. Kako ćete sada sigurno dokazati da su ta dva milijuna kuna promijenila vlasnika. Tužitelj se svjesno odrekao dokaza jer se prepao", oštar je predsjednik.

Na pitanje smatra li da se od uhićenja odustalo jer je tamo bio i Jakov Kitarović, a sve se događalo u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, Milanović je rekao:

"Tamo je adresa gdje ćete pitati. To je Vlada i to je ministar unutarnjih poslova. On je morao zaštiti hrvatskog premijera. Pustite predsjednika. Predsjednik ne može smijeniti direktora JANAF-a. Je li upozorio premijera?" – zapitao je Milanović.

Potom se opet osvrnuo na Jakova Kitarovića:

"Jakov Kitarović je jedan dekor, čovjek je bio tamo na Martinje, u biti ih je zeznuo. Tko zna što bi bilo da nije bio tamo. Što ja znam tko se sve s njima družio, to čaršija priča. Evo imate i ovu dvojicu gradonačelnika koji su u dva dana mogli otići u Polineziju, a ne utjecati na svjedoke. U Europskom sudu također ima i budala, evo ja ću njih pitati smijem li ja govoriti o istragama. Ja ću govoriti o onome što mislim da treba govoriti", rekao je Milanović.

Ponovio je kako o slučaju treba pitati one koji su stvarno nadležni, a to je DORH i USKOK.

"To je kao da idete loviti King Konga, a ulovite kokoš na kraju. Meni je Arsen Bauk rekao da moram paziti koje društvo biram. Dragan Kovačević nije bio loše društvo, on je čovjek s referencama. Koliko znam ni Jakov Kitarović se nije družio s kriminalcima, pustite njega, on je zaista nebitan u cijeloj priči. Pitajte Turudića kakve je ocjene imao na Pravnom fakultetu" - zaključio je.

30. travanj 2024 16:18