StoryEditorOCM
Šibeniknovi kandidat

Bomba iz Zagreba uoči lokalnih izbora: u utrku za župana uključit će se i Miljenko Bura, šibenski doktor impresivne biografije

Piše Davorka Blažević
28. siječnja 2021. - 08:56

Lokalni izbori samo što nisu (16. svibnja), a tko će kome na megdan još je velika nepoznanica. Zasad se samo spominju takmaci iz dviju najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, a koje adute čuvaju za svibanjski test kod građana ostale oporbene stranke, zasad je nepoznato. Ipak, ovog puta bismo mogli imati i iznenađenje izbora, novo ime na lokalnoj političkoj sceni, o kojem Šibenčani ne znaju puno, ali se mora priznati da njegova biografija impresionira.

Riječ je o dugogodišnjem predsjedniku Društva Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu, liječniku otorinolaringologu, bivšem pomoćniku ministra zdravstva Miljenku Buri. Bura je odnedavno u mirovini, pa je, čini se, odlučio vratiti se korijenima i politički se angažirati u zavičaju.

Doduše, sam Bura još nije spreman izrijekom potvrditi svoju kandidaturu na lokalnim izborima, ali u kratkom razgovoru nije nam ni demantirao da razmišlja o tome i da ima političke ambicije.

– Ne mogu vam to još reći, ali možemo se čuti za tjedan ili desetak dana, pa ću vam znati točno reći idem li na izbore – kazao nam je, ostavljajući nas do daljnjega "u neznanju".

Miljenko Bura je rođen 1955. godine u Šibeniku (Raslina) gdje je završio i Gimnaziju. Medicinski fakultet je završio u Zagrebu, radio je u KBC-u Zagreb kao specijalist za ORL i kirurgiju glave i vrata. Stručno se usavršavao diljem svijeta, u New Yorku u Memoryal Sloan Kettering Cancer Center, u Houstonu u MD Andersson Cancer Center, u Kölnu u Regionalnoj bolnici na plastičnoj kirurgiji... Objavljivao je u stručnim časopisima, sudjelovao na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, predavao na međunarodnim kongresima u New Yorku, Parizu, Londonu, Houstonu, San Francisku, Pragu, Rimu, Harvardu... Član je američkog i europskog udruženja endokrinih kirurga, 2006. prvi put u Hrvatskoj uveo je MIVAT kao novu metodu u kirurgiji štitnjače i doštitnih žlijezda, te ultrazvučni nož u kirurgiju štitnjače.

Stigao je biti i dragovoljac Domovinskog rata, predsjednik Zavičajnog društva Šibenčana u Zagrebu i osnivač Udruge za razvoj medicinskog (zdravstvenog) turizma. Vlasnik je tvrtke "Medicinska grupa" d.o.o. Šibenik, te zagrebačke tvrtke "Medicinska mreža". Tkogod bi se pitao što će takav stručnjak u politici, no odavno je poznato da u Hrvatskoj liječnici rado mijenjaju struku za politiku, i to ne na kraju radnog vijeka kao Bura, nego u najpotentnijoj profesionalnoj dobi.

Bura je 2014., u mandatu SDP-ova ministra zdravstva Siniše Varge imenovan pomoćnikom ministra, ali kao nestranačka osoba, što je, navodno, ostao do danas.

Neslužbeno saznajemo da se ne bi kandidirao za šibenskoga gradonačelnika jer je u dugogodišnjim prijateljskim odnosima s aktualnim gradonačelnikom Željkom Burićem, s kojim je, navodno, služio i vojni rok u školi rezervnih oficira u Beogradu. Stoga, ne bi htio svojom kandidaturom konkurirati Buriću, i odluči li se upustiti u izbornu utakmicu, pokušao bi, priča se, osvojiti povjerenje birača kao župan šibensko-kninski, neovisni i nestranački, navodno. Bio bi to njegov izborni debi, ali realno, već s imenovanjem za pomoćnika ministra zdravstva 2014., izgubio je "političku nevinost", iako je bila riječ o angažmanu u struci.

Oni koji ga bolje poznaju upozoravaju na jednu očiglednu kontroverzu koja ga prati. Iako je bio pomoćnik ministra u mandatu lijeve, SDP-ove vlade, daleko je, kažu, bliži, ideološki i svjetonazorski, HDZ-u. Posebno je povezan sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, i kako se govori, najsretniji bi bio da može zajedno s Burićem na izbore, na zajedničkoj listi. No to će biti malo teže, osim ako Bura naposljetku ipak ne uđe u HDZ ili im se, makar nestranački, pridruži. Ali, od toga ne bi imao koristi, jer, čini se da ovaj ambiciozni liječnik iznimno bogatog životopisa, ne priželjkuje nikakvu utješnu nagradu, nego ili prvu poziciju ili ništa. Stoga je, kažu, i spreman ući u bitku za županiju, računajući da je Pauk već potrošen, da je kod birača došlo do zasićenja i da županija treba promjenu.

Romantična ideja

Šibensko-kninska županija, međutim, nije nimalo revolucionarna sredina da bi tako lako prihvatila novo ime i novi red stvari, što bi vojsku uhljebljenih HDZ-ovih ljudi dovelo u krajnje neizvjesnu, nesigurnu situaciju. Ovdje se stoga redovito glasa kontra promjena, a ne za njih.

Zato se Burina eventualna namjera da se kandidira za župana doima pomalo naivnom i romantičarskom. No, kad se odluči progovoriti o svojim planovima i ambicijama, možda nas posve demantira...

U svakom slučaju, odluči li doktor Bura ući u utakmicu za župana, najizglednije je da će mu glavni rival biti aktualni šef županije Goran Pauk iz HDZ-a, koji ide po peti mandat (župan je od 2006.), i SDP-ov čelnik Županijske organizacije stranke Joško Šupe. U utrci za Grad Šibenik, kako je i sam potvrdio, treći put ide trenutni gradonačelnik Željko Burić kao kandidat HDZ-a, i SDP-ov Tonči Restović. Hoće li biti i drugih kandidata, napose iz oporbenih stranaka, primjerice iz Nezavisne liste Stipe Petrine, Hrasta, Mosta, Domovinskog pokreta, platforme Možemo i Nove ljevice, zasad još nije poznato.

A kao i uvijek dosad pred izbore, najveća gužva vlada u taboru HDZ-a, pa se i ovog puta spekulira i s ambicijama predsjednika ŽO HDZ-a Nediljka Dujića koji, navodno, pretendira na to mjesto, a i po funkciji drži da ga pripada. No opće je poznato da Pauk kod šefa stranke, Andreja Plenkovića, uživa svaku potporu. Dujić funkciji župana nikad nije bio bliže što 2019., kada su svi već vidjeli Pauka u Europskom parlamentu (na listi HDZ-a na europskim izborima bio je sedmi), ali se ispostavilo da se HDZ precijenio, a Pauk nije prošao i morao se zadovoljiti pozicijom župana. Koju sada puno više cijeni...

Da se Dujić kandidira, priča se u kuloarima, njegov bi zamjenik bio Paško Rakić, aktualni dogradonačelnik Šibenika, jer se mini-reformom uprave ukida jedan zamjenik načelnika, gradonačelnika i župana, pa Rakić više nema sigurno mjesto u gradskoj administraciji. Burić, naime, preferira kao zamjenika Danijela Miletu, o kojem se svojedobno, također, govorilo kao potencijalnom kandidatu HDZ-a za župana. Izgleda, međutim, da je Mileta svoje ambicije ipak vezao uz Šibenik, a ne županiju. Odlaskom Burića u mirovinu, nakon još jednog mandata na čelu Grada, Mileta bi mogao dobiti priliku biti i kandidat za gradonačelnika...

Hoće li Rakić biti na listi sa županom Paukom kao njegov zamjenik, nije izvjesno, jer su oba iz Šibenika, što bi moglo isprovocirati nezadovoljstvo drugih gradova u županiji (Knin, Drniš...), koji bi time prvi put ostali bez "svog čovjeka" u županiji.
Nikad, međutim, još nije bilo da se u izborima natječu samo HDZ i SDP, pa svakako treba računati da će oporba imati svoje takmace, a tko zna, možda neki od njih, ili neovisni Miljenko Bura s početka teksta, sasvim pomrse račune onima koji su navikli biti favoriti u svim izborima. Sve do jednog dana...

17. travanj 2024 10:17