StoryEditorOCM
Šibenikjosip skejo

Meštar za skakavce: Mladi šibenski znanstvenik dobio još jedno vrijedno priznanje

Piše Toni Veljača
24. studenog 2022. - 11:36

Republika Hrvatska dodijelila je državne nagrade za znanost, a među 32 ovogodišnja dobitnika, pronašli smo ime i jednog Šibenčanina. Riječ je o mladom znanstveniku, Josipu Skeji, inače asistentu na zagrebačkom PMF-u koji je nagradu dobio u kategoriji najboljeg znanstvenog novaka i to iz područja prirodnih znanosti.

Skejo je, kako je navedeno na stranicama Ministarstva, nagrađen u području prirodnih znanosti, polju biologija, grana zoologija, za vrijedan doprinos razvoju kladistike, biogeografije, entomologije i molekularne evolucije.

U 2021. godini mladi Šibenčanin objavio je sedam "Web of Science" indeksiranih znanstvenih radova. S pet novih radova iz entomologije uspješno je nastavio svoja istraživanja u ortopterologiji (disciplini koja se bavi taksonomijom, evolucijom i biogeografijom skakavaca i zrikavaca).

Iako još doktorand, njegovih više od 40 radova iz tog područja čine ga ne samo jednom od vodećih osoba u hrvatskoj klasičnoj zoologiji, već i međunarodno prepoznatljivim ekspertom. Na izniman razvoj ovoga mladog znanstvenika upućuju i njegova dva nova rada iz područja molekularne evolucije, koji naglašavaju vjerojatnost višestaničnog pretka složenih organizama, životinja, biljaka i gljiva, za koje se mislilo da su nastali od jednostaničnih oblika.

Podsjetimo, državna nagrada za znanost dodjeljuje se osobama koje su postigle važna znanstvenoistraživačka dostignuća u protekloj godini, a samu listu dobitnika potpisuje predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Gordan Jandroković. Uz predsjednika Sabora, u odboru za ovu nagradu nalazi se i ministar znanosti i obrazovanja te 12 članova iz reda istaknutih znanstvenih djelatnika.

19. travanj 2024 14:48