StoryEditorOCM
ŠibenikZAPELA U BONACI Šibenska regata krstaša u gradskoj luci, 17. po redu, održana skoro bez vitra

Mati Arapovu i "Fatamorgani" ne smeta ni bonaca - bivši olimpijac prvi se ušuljao do cilja!

10. prosinca 2016. - 19:05

Ovo danas bila je regata u kojoj se jedrenje nažalost pretvorilo u šuljanje. U ime JK "Val" zahvaljujem vam što ste došli i uveličali naše natjecanje, no istodobno se i ispričavam zbog te svinjarije s vremenom. Najviše našim prijateljima iz Švedske, kojih je bilo tri posade, da ne pomisle da je kod nas bonaca jedino meteorološko stanje, kazao je, dakako u šali, Marin Paić, predsjednik kluba na subotnjoj dodjeli pehara i medalja pobjednicima ovogodišnje, 17. po redu "Valove" Šibenske regate krstaša posvećene sv. Nikoli, zaštitiniku pomoraca i putnika.
Regatijeri su se nakon ručka okupili u gradskoj vijećnici gdje im je čestitao, zahvalio na sudjelovanju i uručio odličja gradonačelnik Željko Burić, prvi čovjek gradske uprave koja je otpočetka generalni pokrovitelj ove šibenske, inače posljednje regate krstaša u godišnjem kalendaru nacionalnog jedriličarskog saveza.
Znalci su dobro prognozirali da bi i ovogodišnje natjecanje u šibenskoj luci ne prvi put moglo zapeti u "vjetru zvanom bonaca", no i pri takvim (ne)uvjetima traži se vještina kakvu je za pobjedu pokazao nekadašnji olimpijac Mate Arapov iz splitskog Mornara na svojoj "Fatamorgani", druga je posada krstaša "Dubrovnik" iz tamošenjeg JK "Orsan" sa skiperom Denisom Vukasom, a na trećoj poziciji je "Wish you were here" Josipa Stipčevića iz zadarskog JK "Uskok". Oni su favoriti ipak skraćene regate koja se odvijala od starta pred rivom, zatim "burnom" rutom do okreta kod Šibenskog mosta i natrag, a osim njih, u predviđenom vremenu stigla su još tri broda-dakle, ukupno samo šest od 35 krstaša koliko je ovaj put sudjelovalo na natjecanju. Uspjeli su dobiti prednost na samome startu u 11 sati, kojeg je pucnjem iz topa Šibenske gradske straže na rivi označio gradonačelnik Burić.

'Bura po levantu' postala bonaca

Na početku je naime, bilo nešto "bure po levantu" što je ovogodišnje prvake dovelo u trajnu prednost, a nisu uspjeli skrenuti u svoja jedra oni koji su startali iz drugog, naročito trećeg reda. Da regata nije bila skraćena, bonaca bi bila nepremostivom teškoćom čak i za brzu, laganu "Fatamorganu" koja s Matom Arapovim za timunom hara regatama.
– Možda su neke naše odluke bile pogrešne, možda nismo regatu skratili na vrijeme, no sve je bilo u dobroj volji i nadi da u ograničenom vremenu jedrenje završi što više brodova – ocijenio je Denis Marinov Bili, predsjednik regatnog odbora pred natjecateljima u Gradskoj vijećnici.
Ako se u upravljanju regatom štogod i pogriješilo, tada je odluka da ovogodišnji dobitnik plakete "Valovi Šibenika" za spašavanje jedriličara na moru, koju klub dodjeluje već petu godinu bude Marijan Babić iz Poreča neprijeporno pogodak u sridu. Iste večeri naime, HRT je u središnjem dnevniku objavio da je Babić koji je u lipnju požrtvovno, usred nevere isplovio iz sigurnosti luke da bi pronašao i iz mora izbavio 75 godišnjeg češkog jedriličara također i ovogodišnji dobitnik prestižne Plave vrpce Vjesnika, a nominiran je i za nagradu Ponos Hrvatske, kako se čulo u subotu u Gradskoj vijećnici. Prije nego što se dvoranom prolomio pljesak Babiću koji je osobno primio plaketu, Zoran Lučić Luca, predsjednik "Valovog" odbora za dodjelu ovog priznanja istakao je kako su te druge nominacije Babiću dokaz više da je klub uvijek imao dobre kandidate za svoju plaketu koju su ustanovili upravo da skrenu pažnju na potrebu da poštujemo more i priskačemo u pomoć jedni drugima. Inače, za ovogodišnje "Valove" bila su nominirana još dva spašavanja jedriličara, jedno na atlantskoj pučini, a drugo kod Cavtata. Lani je plaketa posthumno dodijeljena bračnom paru jedriličara Salpietro, na čiji je brod kod Primoštena gliserom naletio i usmrtio ih Tomislav Horvatinčić.
Šibenska regata krstaša s vremenom je postala više od natjecanja u šibenskoj luci s pogledom na drevni grad ugniježđen pod uzvisinama, a i jedriličari su cijelo vrijeme na oku publici. Prerasla je u dvodnevnu feštu mora i mornara, ove godine u znaku najvećeg poduzimanja u povijesti JK "Val", kako je izgradnju novog klupskog objekta na mjestu stare, nedavno porušene barake u Docu nazvao Marin Paić, s nadom da će u novi dom useliti i prije 18. izdanja šibenske regate dogodine. Da se pri tome i dalje računa na priloge građana Šibenika koji su u akciji "Tikula za Val" do danas donirali više od 200 tisuća kuna, podsjećao je na rivi jedan 'optimist' iz kojeg se mogao uzeti listić s otisnutom uplatnicom i slikom idejnog projekta budućeg doma valovaca. Svoju "tikulu" za šibensko jedrenje ugradili su u petak navečer, kada je na trabakulu "Desto" održan sastanak skipera i članovi Foto-kino kluba "Šibenik" prodajnom izložbom fotografija na temu mora i jedrenja u caffeu "Domald". Natjecatelji su počeli pristizati u petak poslijepodne i vezivati brodove duž rive koja je navečer bila obasjana plavičastim podvodnim svjetlima promoviranim na Festivalu svjetla proteklog ljeta; pored posada iz Švedske posebno su pozdravljeni nautičari iz Slovenije koji na šibenskoj regati nastupaju prvi put i bili su zastupljeni čak sa sedam posada, u počast velikom jedriličaru, Šibenčaninu Mirku Bogiću koji je nakon 2. svjetskog rata utemeljio slovensko jedrenje, a svome se gradu stalno vraćao u drvenoj "elpetici" jedreći miljama iz Pirana čak i kada je prevalio devedesetu. Umro je ovog proljeća i počiva u obiteljskoj grobnici na groblju sv. Ane.

Sv. Nikola predao dužnost Djeda Božićnjaka

Za razliku od ograničenih mjesta na "Destu", koji je u subotu na početku regate isplovio sa stotinjak putnika na panoramsko razgledanje grada uz bakalar, fritule i piće pod budnim okom domaćica ove plovidbe, kolegica i valovki Jordanke Grubač i Živane Podrug, regata se ovaj put mogla promatrati i s uzvisine brda Vidakuše i bedema tvrđave Šubićevac (Barone), zahvaljujući JU Tvrđava kulture Šibenik, koja je za ovu prigodu omogućila besplatan ulaz te promotivne cijene zalogaja i kuhanog vina.
I naposljetku, ne manje važno, možda je otkriven krivac za subotnju bonacu, "svinjariju" koja je ovogodišnju regatu lišila brzih akcija i atraktivnih viravanja: biskupskom kapom i vlastitom, prirodnom bradom, odgovornost je na sebe preuzeo sv. Nikola, kojeg je i ove godine utjelovio Anđelko Babačić. Kako je kazao, previše je molio zagovarajući jedriličarima mirno more, umjesto dobar vjetar. Anđelko će biti u prilici ispraviti grešku, jer se un cijelosti može predati ulozi sv. Nikole: od ove godine naime, nakon 40 godina više nije i Djed Božićnjak – dužnost je predao mlađem kolegi, glumcu Jakovu Biliću.


Aplauz za šibenskog skipera: "Rapo, izdrži, uz tebe smo!"
Posada krstaša Anđela X 'valovca' i skipera Branka Iljadice Rape već godinama je u vrhu jedrenja u ORC poretku, a prvi su i ove godine, kada su po običaju, zajedno s pobjednicima Šibenske regate dodijeljeni i prijelazni pehari najboljima u ovoj jedriličarskoj kategoriji nakon pet ovogodišnjih natjecanja održanih u ORC kupu. Rape nije bilo na dodjeli: boluje nažalost već duže vremena, u teškom je životnom razdoblju i dvoranom je odjeknuo dugotrajan aplauz s najboljim željama za povratak na regatna polja srčanog šibenskog jedriličara koje mu je uputila Zrinka Grancarić, predsjednica Udruge ORC. Drugi u ovom poretku su brod Gringo 2 i skiper Robert Sandalić iz zadarskog "Uskoka", a treći je zagrepčanin Jan Vinkler, JK "Medveščak".
-Mi smo jedriličari i ne bunimo se ako je bonaca. To je ipak viša sila, a JD "Val" je uvijek dobar domaćin i želimo im puno sreće i uspjeha u akciji izgradnje klupskog doma, poručila je Grancarić.


M. Babić: "Češkom jedriličaru bio sam jedini spas!"
– Osjećaj da sam sačuvao jedan život grijat će me zauvijek. Čovjeku kojega sam po neveri, u teškom stanju izvukao iz mora bio sam jedini spas, nitko drugi nije ga tražio, kazao nam je Marijan Babić, dobitnik ovogodišnje plakete JK "Val" "Valovi Šibenika" koja mu je bila uručena prilikom proglašenja pobjednika Šibenske regate krstaša u Gradskoj vijećnici. Dogodilo se to pred gotovo pola godine, u lipnju. Nimalo se ne dvoumeći nakon poziva lučke kapetanije, požrtvovni Babić, inače pomorski taksist i nekadašnji profesionalni ribar isplovio je na svom gliseru u potragu za češkim turistom koji je u iznajmljenoj jedrilici poslijepodne u 15 sati izašao na pučinu pred Porečom. Vjetar s kakvim bi se i iskusni nautičari teško nosili prevrnuo je jedrilicu, za koju se grčevito držao kada ga je Babić pronašao i jedva uspio izvući na svoj brod. Sa mnom su, govori bili moja kćer i njezin prijatelj a već je bio mrak kada smo ga ugledali. Bio je toliko nemoćan da nije mogao prihvatiti bačeni konop, no ipak smo ga srećom, uspjeli dohvatiti nakon desetak minuta, jer mi je zbog teškog mora bilo nemoguće pristati uz prevrnutu jedrilicu, opisao je Babić dramatične trenutke nevere koja je trajno obilježila njegov i život češkog brodolomca.
Izbavljeni utopljenik do danas nije potražio svoga spasioca, ali njegovu požrtvovnost prepoznali su odbori za priznanja i nagrade za spašavanje u pomorskoj branši, prvo JK "Vala", zatim i tradicionalne "Plave vrpce vjesnika" te naposljetku, Ponosa Hrvatske.

25. travanj 2024 13:33