StoryEditorOCM
ŠibenikDomovinski pokret

Mario Kovač: Apeliramo na gradonačelnika da izjednači subvencije za djecu u privatnim vrtićima

Piše A.P.
27. listopada 2022. - 13:56

U prostorijama ‘‘Domovinskog pokreta‘‘ u Šibeniku održana je konferencija za medije pod naslovom ‘‘Je li Grad Šibenik još uvijek Grad prijatelj djece‘‘ a glavnu riječ vodio je gradski vijećnik ‘‘Domovinskog pokreta‘‘ u Šibeniku, Mario Kovač.

Naime, od rujna ove godine, privatni i vjerski šibenski vrtići bili su primorani povećati cijene boravka djece jer čelnici iz gradske uprave odbijaju izjednačiti iznos subvencije koje iz proračuna odvajaju za gradske vrtiće sa iznosom subvencija za privatne i vjerske vrtiće.

-Status ‘‘Grada – prijatelja djece‘‘ obvezao je Grad Šibenik da iz godine u godinu jednakim marom i entuzijazmom brine o mladim generacijama osmišljavajući uvijek nove sadržaje i prilagođavajući se brojnim akcijama, programima i projektima te njihovim potrebama i željama. Ovim se riječima Grad Šibenik pohvalio na svojim mrežnim stranicama, a bitno je naglasiti da spomenute potrebe i želje obuhvaćaju potrebu mladih obitelji i djece vrtićkog uzrasta da imaju osiguran smještaj bilo u gradskim, privatnim ili vjerskim vrtićima te da im se omogući neophodan predškolski odgoj – govori Kovač.

Na pitanje je li Šibenik zaista još uvijek Grad prijatelj djece odgovara nedavno datirani dopis Pravobraniteljice za djecu upućen gradonačelniku Željku Buriću, u kojem se traži jednako subvencioniranje cijene iznosa vrtića za svu djecu jednako, neovisno je li osnivač vrtića privatna ili vjerska osoba ili pak jedinica lokalne samouprave, budući da gradska vlast nije osigurala mogućnost upisa sve djece u gradske vrtiće, naglašava Kovač.

-U gradskom proračunu za 2022. godinu osiguran je iznos sredstava za subvencioniranje boravka djece u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima, ali kad po djetetu ogolite taj iznos koji se mjesečno isplaćuje vrtićima, onda dolazi do velike razlike koja izaziva nezadovoljstvo kod većeg broja naših građana, posebice mladih. Dakle, za dijete u gradskom vrtiću se isplaćuje subvencija u iznosu od otprilike 2.000 kuna, a u privatnom vrtiću ta subvencija iznosi nekih 900 kuna – kaže šibenski vijećnik ‘‘Domovinskog pokreta‘‘.

Ono što je zaoštrilo situaciju i što zabrinjava, ističe govornik, retorika je zamjenika gradonačelnika Šibenika Danijela Milete kojom je u medijima napao osnivače privatnih i vjerskih vrtića nazivajući ih profiterima koji preko leđa djece i roditelja, izvlače profit ‘‘sebi u džepove‘‘. Navodi i da je dogradonačelnik optužio privatnike kako djeci poslužuju jeftinije namirnice negoli je to u gradskim vrtićima pa čak i da se ‘‘šikanira‘‘ djelatnike privatnih vrtića u iznosu plaće u odnosu na plaće koje primaju djelatnici u gradskim vrtićima.

-Roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće traže da ih gradonačelnik primi i sasluša, odnosno traže objašnjenje zbog čega su njihova djeca segregirana u odnosu na djecu iz gradskih vrtića. S obzirom na to da isti odbija razgovor s predstavnicima roditelja, uz opravdanje da nemaju legitimitet, prikuplja se peticija kako bi problem izašao pred gradsko vijeće, odnosno problem se prelijeva na ulice – naglašava Mario Kovač.

Kako kaže, cijena boravka djece u privatnim vrtićima još će rasti i bit će značajno veća od cijene koju plaćaju roditelji djece koja pohađaju gradske vrtiće što izaziva i porast nezadovoljstva.

-Roditelji su toliko ozlojeđeni da ja osobno ne isključujem i mogućnost praktičnih prosvjeda na ulici pred gradskom upravom ali sam i mišljenja da to nikom ne odgovara i ne treba jer će to svima biti jedna velika pljuska. Nitko od roditelja nije upisivao svoju djecu u privatni odnosno vjerski vrtić iz luksuza, već Grad Šibenik u svojim vrtićkim kapacitetima ima tisuću mjesta a vrtićke djece je 1.700, što znači da je 700 djece bilo primorano upisati se u privatni ili vjerski vrtić. Apeliram i preporučujem gradonačelniku da zaista riješi taj problem, da izjednači razinu subvencioniranja troškova boravka djece i u gradskom, i u privatnom i u vjerskom vrtiću jer sva su djeca ista i sve su to naša šibenska djeca – zaključno će Kovač.

25. travanj 2024 18:19