StoryEditorOCM
ŠibenikPROFESORICE VOLONTERKE

Marina i Ivanica su dobitna kombinacija: Uz njih aorist i imperfekt postaju mačji kašalj, a lego kockice 'glume' živčane stanice

26. ožujka 2017. - 13:11

Projekt besplatnih instrukcija za učenike osnovnih i srednjih škola, koji je još lani pokrenula Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, uspješno je nastavljen i ove godine. Hvalevrijedna ideja šibenskih knjižničarki i knjižničara iz Dječjeg odjela ipak bi bila nezamisliva bez nastavnika i profesora volontera koji dio svog slobodnog vrijeme žele pokloniti učenicima pomažući im da savladaju nastavnog gradivo i poboljšaju ocjene iz hrvatskog, matematike, biologije i engleskog jezika.

Popis predmeta iz kojih učenici u knjižnici mogu dobiti besplatne repeticije i tako roditeljima uštedjeti 80 ili 100 kuna koliko obično košta jedan, najčešće, školski sat privatnih instrukcija, bio bi i duži da se javio veći broj volontera, no za to nikada nije kasno, poručuju iz šibenske knjižnice!

Među volonterkama koju nije dugo trebalo čekati i koja se od početka uključila u ovu vrijednu akciju je i mlada profesorica hrvatskog jezika Marina Maretić. Predaje u Ekonomskoj školi i u nastavi je tek 3 i pol godine, no svoj posao, reći će, toliko voli da ne može zamisliti da išta drugo radi u životu! Diplomirala je na Sveučilištu u Zadru, a da nikada ni o kojem drugom studiju, osim kroatistike, nije ozbiljno razmišljala govori i to da se prijavila jedino na taj studij. Ništa drugo, u slučaju da ju ne prime, nije izabrala za "rezervu"! Za nju je, reći će, postojao samo jedno - hrvatski jezik i književnost.

 

– Jako volim ovaj posao. I kada mi je prijateljica i kolegica Matea Jakelić Bilić, koja u knjižnici također volontira i drži repeticije iz hrvatskog, još lani rekla za ovaj program nisam puno razmišljala. Drago mi je što sam tu, što radim s djecom i vidim napredak u njihovu radu – reći će Marina Maretić.

Učenici u njenoj grupi, mahom su iz 6. i 8. razreda. Nikolina, Lucija i Antonijo šestaši su iz istog razreda, a na satu s profesoricom Maretić zatičemo ih dok uče o zamjenicama i brojevima. Zadovoljni su i sada im je sve puno jasnije, kažu u glas. Pohvale su uzajamne.

– Uvijek kažem kako imam sreću što radim posao koji volim. S osnovnoškolcima je nešto drugačije neko srednjoškolcima, ali vidim da djeca vole dolaziti, žele i hoće raditi. A ako me pitate što im je najteže - to su aorist i imperfekt, a i glagolski načini ih zbunjuju. Prije sam i ja privatno davala instrukcije. Cijena je bila 50 kuna, niža negoli je to uobičajeno za hrvatski jezik. Nekako mi je bilo žao i činilo mi se da je i to previše. Od kada volontiram u knjižnici više ne držim repeticije privatno. Mislim da je ovo neki moj mali dug, obveza prema društvu. To je neko moje mišljenje i stvarno nije mi problem izdvojiti jedno popodne za ovo – objašnjava Maretić, a na upit kako njezine kolege i kolegice u školi reagiraju na to što besplatno podučava učenike, kaže kako o svom volontiranju baš puno i ne govori drugima. Svi koji su to doznali, rekli su joj kako je to dobro i lijepo, no njezin primjer za sada ne slijede!

 



Ali, ima i onih koji školu iz sebe ne mogu izbaciti čak ni kada odu u mirovinu. Dugogodišnja ravnateljica šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, profesorica biologije Ivanica Vanja Belamarić kaže kako je ovo njen povratak nastavi, premda je i kao ravnateljica povremeno "uskakala" na satove. Na njene besplatne instrukcije za sada dolaze samo osnovci.

Osmašica Klara je jedna od njih i sada puno bolje poznaje ljudsko tijelo: mišiće, kosti, krvotok, živčane stanice…
– U školi iz biologije imam 3 ili 4. Mama je preko fejsa vidjela da u knjižnici imaju ove repeticije i tako sam došla kako bih poboljšala znanje – kazala je Klara, dok profesorica pokazuje nastavna pomagala kojim se služi kako bi učenicima pomogla da vizualiziraju, a time i lakše zapamte, ono o čemu govori.

– Nisu to nikakve moderne tehnologije. Mislim da je njima dosta svih tih računala i informatike. Ovdje imamo domino, flomastere, drvene bojice, lego kockice… Bojice, recimo,mogu "glumiti" krvne žile, mogu biti živčane stanice… Učenici izvrsno reagiraju na to, imamo neposredni kontakt, a sve što im nije jasno oni me pitaju. Uspostavili smo dobru komunikaciju, mislim da je važno da djeca ovo shvate kao proces koji ima svoje zakonitosti. To nije puka reprodukcija podataka i tako stečeno znanje ostat će im duže u pamćenju – otkriva Belamarić.

A da je takvo učenje i te kako zabavno pokazuje i to što, iako instrukcije "službeno" traju 45 minuta, djeca ostanu punih sat vremena, a ponekad i duže.


Do sredine svibnja
Ciklus besplatnih instrukcija u šibenskoj knjižnici za ovu će školsku godinu završiti sredinom svibnja. Dobru praksu, očekuje se, knjižnica će nastaviti i u sljedećoj školskoj godini, a možda će se program širiti i razvijati te će privući još više polaznika. Za volontere u knjižnici ne bi trebali brinuti, barem dok god je takvih poput Martine Maretić i Ivanice Vanje Balamarić!

25. travanj 2024 07:06