StoryEditorOCM
Šibenikdirektor luke

Marijan Bilić: Nikada nisam izjavio da u luci radi ‘četrdesetak dokera‘ ni da je petrokemija u krizi

Piše Šibenski.hr
20. veljače 2022. - 16:08

Direktor Luke Šibenika Marijan Bilić demantirao je dio navoda objavljenih u članku ovom prilikom želim demantirati navode objavljene u članku "Gotovo su zaboravljeni dani kada je Šibenik bio drugi hrvatski porat iza Rijeke; Po desetak brodova je čekalo na iskrcaj, a u luci je radilo 900 ljudi".

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Gospodin Čelar me jest telefonski kontaktirao, ali očito je dao malo previše „pjesničke slobode“ u svom članku. Nikada nisam izjavio da u luci radi „četrdesetak dokera“. Luka Šibenik zapošljava 85 djelatnika. Isto tako nisam izjavio da je Petrokemija u krizi i problemima te da se nastoji preorijentirati na druge poslove (to uostalom nije ni moguće). Petrokemija je primarno tvornica mineralnih gnojiva koja su i dalje značajno zastupljena u poljoprivredi, samim tim i na tržištu. Razlog manje količine mineralnih gnojiva u prekrcaju preko luke posljedica je smanjene proizvodnje (i prodaje) uslijed ekstremno visokih cijena plina koji je glavna sirovina u proizvodnji mineralnih gnojiva.

Osim što se Luka Šibenik specijalizirala za prekrcaj mineralnih gnojiva, kao i sirovina za proizvodnju istih još prije četrdesetak godina, zadnjih nekoliko godina specijalizirala se i za prekrcaj aluminija te postala „stock“ za najveće svjetske proizvođače i trgovce aluminijem, čija količina će se iz godine u godinu povećavati sve više (ponajprije zahvaljujući Impol-TLM-u, ali i drugim proizvođačima u okruženju).

Ostali tereti zastupljeni su u manjoj mjeri, pa zato nisu pod povećalom javnosti, ali prekrcavaju se i skladište i drvo, željezo, palete, uvrećana roba, itd - napisao je Marijan Bilić.

06. svibanj 2024 23:25