StoryEditorOCM
ŠibenikZlatna fritula otišla u Vodice

Mali porat, jedina muška ekipa, pobjednik je šibenske Freetulade (FOTO)

Piše M. L.
17. prosinca 2017. - 23:39



Ni poprilično hladno vrijeme nije omelo Šibenčane da dođu u Perivoj Roberta Visianija na šibensku Adventuru i četvrto natjecanje u pripremanje najboljih fritula na svijetu – Freetuladu 2017. Da je riječ o prestižnom natjecanju u kojem kuhače mogu ukrstiti samo najbolji majstori poznate dalmatinske slastice potvrđuje i to što se ove godine prijavilo čak devet ekipa, a brašno je sipalo, tijesto miješalo i začine dodavalo 50-ak sudionika.

Navijača i znatiželjnih kušača, naravno, bilo je daleko više. Na Kraljevu dvoru, dijelu đardina oko spomenika kralju Petru Krešimiru IV., uz dobru glazbu plesalo se i probavalo fritule. Veselo je bilo u mnogim ekipama, dok su neki poslu prionuli vrlo ozbiljno. A kako i ne bi kada je Zlatna fritula, ove godine to je u gipsu odljevena i "zlatom" obojena slasna frigana
okruglica, pobjedniku, kako je objasnila organizaorica Freetulade Morana Periša, ostaje u trajnom vlasništvu.

A najbolje fritule ovaj je put umijesila i u dobokom ulju ispržila ekipa Mali porat iz Vodica, jedina koju su činili isključivo muškarci.

Malom poratu, dakle, pripala je Zlatna fritula, dok je drugo mjesto osvojila ekipa NP Krka.

Treće mjesto zaslužile su vesele cure iz Kraljevske obitelji, inače, prošlogodišnje pobjednice.

Četvrte su Fritulice, dok je peto mjesto pripalo Šibenskom portalu.

Šesto mjesto zauzele su Tortesse, sedmo Kate, a osmo Punjene frite.

O tomu je odlučio žiri kojim je predsjedala Mirjana Žurić, dok su ostali članovi bili: Danijel Mileta, Željko Krnčević, Siniša Gulin i Tome Gostijanović.

Freetulada se vezuje za tradiciju slavljenja Osmina ili Proslave, danas jedino u Šibeniku sačuvanog običaja kojim se tjedan dana prije Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika najavljuje taj veliki kršćanski blagdan.





 












 


 

19. travanj 2024 13:37