StoryEditorOCM
ŠibenikVrijeme curi, a novca fali

‘Mali korak za Kiaru‘: u nedjelju u kazalištu humanitarna priredba za liječenje teško bolesne djevojčice iz Šibenika, svi su pozvani

Piše Katarina Rudan
2. prosinca 2021. - 13:34

U nedjelju, 5. prosinca održat će se još jedna u nizu humanitarnih akcija na kojoj će se prikupljati dobrovoljni prilozi za liječenje sedmogodišnje djevojčice Kiare Goršić iz Šibenika koja boluje od iznimno rijetkog tumora na mozgu i čija je jedina šansa eksperimentalna terapija u SAD-u.

Akciju, odnosno humanitarnu priredbu pod nazivom "Mali korak za Kiaru", organizira Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik, u suradnji s Kulturnom udrugom Tribunj i Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku. Priredba će biti održana u šibenskom kazalištu s početkom u 17:30 sati, a kako je najavljeno, sudjeluju Udruga građana Krč, Dramska radionica Tribunj, Udruga umirovljenika Vodice, Branka Rupić i mnogi drugi poznati umjetnici i klubovi.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ulaz je besplatan, a biti će postavljena donacijska kutija za priloge. Na događaj su pozvani svi ljudi dobre volje i velikog srca, s tim što stariji od 12 godina moraju imati COVID potvrde.

Da podsjetimo, Kiari je potrebno liječenje u inozemstvu jer se takva vrsta liječenja u Hrvatskoj još uvijek ne provodi, a troškovi liječenja procjenjuju se na 32.500.000 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik akciju je, u dogovoru s Kiarinim roditeljima, pokrenulo u rujnu, traje 90 dana, točnije do 14. prosinca.

Od predsjednice šibenskog Crvenog križa Tonke Mikulandra doznajemo da je do četvrtka, 2.prosinca na posebni račun za liječenje Kiare uplaćeno 2.005.295,06 kuna, 970,65 CHF i 8.869,27 EUR. Koliko je do sada ukupno sredstva prikupljeno nije joj poznato pošto je i Kiarina majka otvorila žiro račun za pomoć, a aktivan je i humanitarni telefon.

image
Tonka Mikulandra
Niksa Stipanicev/Cropix

- Imamo podatke samo za stanje na računu kojeg smo mi otvorili. Naime, svaka humanitarna akcija koju provodi Crveni križ mora biti prijavljena Uredu držane uprave, dobiti rješenje koje mora postati izvršno da bismo uopće mogli provesti humanitarnu akciju. Dakle, odradili smo taj cijeli zakonski okvir i u sklopu našeg računa otvorili poseban podračun na kojeg se evidentiraju samo sredstva uplaćena i prikupljena za Kiaru. Isto tako smo u obvezi kad završi akcija Uredu državne uprave i našem ministarstvu, koje sve kontrolira, dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima uz priložene račune. Da bismo prikupili što više sredstava otvorili smo i humanitarni telefon broj 060 9003, a koliko je novaca na taj način prikupljeno, znat ćemo tek po završetku akcije. Dakle, mi ne znamo koliko poziva do sada ima. Inače, cijena poziva je 6,25 kuna s PDV-om, što znači da za Kiaru po pozivu ide oko pet kuna – rekla je ravnateljica Tonka Mikulandra.
 

26. travanj 2024 18:16