StoryEditorOCM
ŠibenikIRIS UKIĆ KOTARAC

Mali i nebitni su žrtvovani i postali dioničari 'Jadranske banke' mimo svoje volje, dok su se veliki na vrijeme izvukli

1. veljače 2017. - 13:12

U pravi rat između vlasti i oporbe na temu Jadranska banka i propast njenih dionica uključila se na svom 'facebooku' i Iris Ukić Kotarac, šibenska gradska vijećnica s Nezavisne liste Stipe Petrine.

- 'Jadranska banka d.d. kako su joj neki naši gradski oci voljeli tepati, danas je baš 'domicilna' banka. Tako su razni mjesni odbori sa svojom crkavicom položenom na računima Jadranske banke nenamjerno i ne znajući ušli u vlasničku strukturu banke čija dionica danas vrijedi malo više od 10 kuna, dok su se vlasnici onih debljih računa pravovremeno povukli. Dakle novac novih dioničara otišao je za pokriće gubitaka, a tek 10 posto u nove dionice. Ostaje pitanje tko je kome pravovremeno javio da povuče novac iz banke kako ga ne bi pojeo dionički kapital.' – piše Ukić – Kotarac, podsjećajući i na kronologiju događanja s Jadranskom bankom.

'Podsjetimo, Odlukom izvanredne glavne skupštine od 31. prosinca 2016. godine smanjen je temeljni kapital društva na pojednostavljeni način radi pokrića gubitaka Banke.

Temeljni kapital Banke smanjen je sa iznosa od 183.399.000,00 kn za iznos od 183.399.000,00 kn na iznos od 0 kn. Slijedom navedenog povlači se i poništava svih 183.399 dionica koje glase na ime nominalne vrijednosti 1000 kn svaka oznake JDBA-R-A.

U tih 183 tisuće dionica bilo je i uloženih 5 milijuna kuna Vodovoda kao i njihovih ranijih ulaganja u ovu „domicilnu“ banku pa je Vodovod izgubio puno više od zadnje ubačenih 5 mil.kn., jer su prije zadnje dokapitalizacije banke imali 4.060 dionica, koje su platili čak 2.000 kn po dionici! Dakle poništen je ulog starih dioničara, deponenata koji nisu bili osigurani a među njima su i dionice Vodovoda.' – piše Ukić Kotarac na svom 'facebooku', zaključujući:


'Iz navedenog, možemo zaključiti da su se žrtvovala mali i nebitni (škole i mjesni odbori) u korist velikih koji su na vrijeme povukli novac iz Jadranske banke. Nije li to upravo dokaz tezi da su ti akteri koji su povukli svoj novac sa računa znali da banka propada i da je onda svako daljnje ulaganje u istu štetno! U tom slučaju nadležna tijela trebaju istražiti tko je i kada gasio račune u banci jer ako se isto dogodilo u zadnjih 6 mjeseci onda tu nešto itekako smrdi!' – napisala je između ostalog gradska vijećnica.

26. svibanj 2024 17:09