StoryEditorOCM
ŠibenikOčekivana loša vijest

Male su šanse da se održi popularna manifestacija: Od Adventure u Šibeniku ove godine najvjerojatnije neće biti ništa

Piše Zdravko Pilić
4. studenog 2020. - 08:27

Što se šibenskog turizma u doba korone tiče, imamo jednu dobru i jednu lošui vijest? Koju ćete prije? Glupo pitanje, zapravo. Znam da hoćete najprije jednu dobru vijest, s obzirom da vam je loših vijesti ionako preko glave. Čujete ih svakodnevno, od lokalnih i nacionalnih Stožera. Oboljeli se, odnosno COVID pozitivni mjere u u tisućama, onako kako su se nekad, u vremenima 'bolje prošlosti' brojila noćenja.

Ali, da ne duljimo, dobra je vijest da su grad Šibenik u listopadu 'okupirali' Amerikanci, da su u njemu ostvarili 2 264 noćenja, što je šest posto više nego što su Trumpovi sunarodnjaci ostvarili u listopadu 2019. godine. Oni su lani bili u Splitu, a ove su godine došli kod nas, zakupili su cijeli hotel D – Resort u Mandalini, tamo su kroz čitav deseti mjesec snimali reality show, zapravo seriju 'Below Deck' za Netflix, koji je iznimno popularan u SAD-u, tamo će ga vidjeti milijune ljudi, popularizirajući na taj način tamo Šibenik i Hrvatsku. Nije kao 'Game of Trones', ali je isto dobro, odlično čak.

A koja je loša vijest? Loša je vijest da tih 2 264 noćenja čine zapravo četvtinu ostvarenih šibenskih noćenja ukupno u listopadu, kojih je bilo ukupno 8 540. To je nešto više od 13 posto od lanjskih 64 058 noćenja, ostvarenih u istom mjesecu prošle godine. Sve u svemu, ova će turistička godina završiti na nekih 33 posto, ili trećinu lanjske.Zahvaljujući koroni. Hoćete li još loših vijesti?
 

Ništa od Adventure

'Vjerovatno neće biti ništa ni od Adventure ove godine. Mi se nadamo da će se zdravstvena situacija promijeniti do početka prosinca, i da će ga biti, makar u nekom obliku, ali objektivno, male su šanse za to. I pri tome nismo nikakva iznimka, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Koliko pratim situaciju, jedino je Beč išao s najavom sigurnog Adventa, istina smanjenog kapaciteta, uz poštivanje strogih epidemioloških mjera, ali pitanje je što će i s njima biti, sad nakon ovih najnovijih terorističkih napada. Nitko više nije pametan. Situacija se mijenja ne iz dana u dan, nego iz sata u sat' – iskren je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

- 'Svi bi mi željeli da se šibenski Advent održi ne samo zato što je, objektivno, po svim kriterijima, prepoznat kao izvrstan turistički proizvod, što gospodarski puno znači ne samo za ugostitelje nego i za grad Šibenik, nego bi u ove tmurne dane imao i izniman terapeutski učinak na građane, i sve nas, da barem nakratko zaboravimo na mučnu i neizvjesnu svakodnevnicu. I da konačno ugledamo makar neko svjetlo na kraju tunela'.

Među one koje žive što direktno, što indirektno od turizma Karađoel ubraja i sebe, i svojih 11 zaposlenih u Turističkoj zajednici – jedan je plaćen iz EU projekata. I njima su prihodi prepolovljeni. I dosad su živjeli tako da su van sezone uzimali kredite, koje su u sezoni vraćali. Planirali su prihode na deset milijuna kuna, a završit će je ispod pet.

- 'Program smo ipak, kako tako odradili. Većina ključnih festivala je išla, istina, nije išao samo Srednjovjekovni sajam, nije išao ni OFF, jazz i blues festival, što mi je osobno jako žao, ali jednostavno organizator je procijenio da ga ne može održati pod ovim uvjetima. Uspjeli smo održati ove koje mi direktno organiziramo, poput klapskih večeri, Life is light, Program na tvrđavama je bio domaći, ali isto dobar i posjećen, u skladu s predispozicijama.'

Ne može Karađole prežaliti ni to što je 'Solaris', kako u Šibeniku još uvijek svi zovu Amadria Park hotele, zatvorio svoje kapacitete početko desetog mjeseca, i to baš u godini u kojoj bi da nije korone, radio po prvi puta cijelu godinu, bez zatvaranja. Otvoreni cijelu godinu! Gro kongresa, seminara, događanja kojih je jedan dio prolongiran čak proljetos, u predsezoni, trebali su biti održani ove jeseni, u posezoni, što bi imalo goleme, pozitivne benefite po grad Šibenik. Koji je trebao biti pun grupa i turista, kojih sada više nema. Pa su ne samo hotelijeri, nego i restorani, i turistički vodiči, i agencije, i prijevoznici, taksisti izgubili golem dio financijskog kolača. Ali, što je tu je. Ajmo se mi vratiti onome što je dobro. Eto, ti Amerikanci, osim što su snimali seriju u hotelu, i po jahtama u D – marini, snimali su i po gradu Šibeniku, u Civitas Sacra, u gradskoj Vijećnici, bili su u Azimuta, u Bronzina, obišli su Nacionalne parkove i naše tvrđave, tako da će Amerikanci koji to gledaju vidjeti da je taj naš grad jedan mediteranski biser koji vrijedi posjetiti, doći i vidjeti. Barem dogodine, iako je teško planirati išta, u ovim okolnostima' – vraćamo se opet u stvarnost. Neće biti ni organizirane proslave Nove godine, o njoj nitko i ne razmišlja, mada je posljednih godina i tu Šibenik postavio visoke standarde, s velikim glazbenim imenima i raskošnim dočecima na čak nekoliko pozornica, s Dubiozom Kolektiv, Prljavim kazalištem, Elementalom, Stereo MC, Nenom Belanom, Cubismom...
 

Nema brijanja do kraja korone

U svakom slučaju, ne izgleda da će se Dino Karađole tako skoro obrijati. Da podsjetimo, kazao je javno kako će se obrijati tek kad se službeno obznani završetak epidemije, a umjesto toga dočekao je, evo, već peto štucanje brade kod brice Davora Rakića:

- 'Mislio sam u osmom mjesecu, da je kraj, kada smo imali čitav niz dana, bez i jednog zaraženog. Imali smo i skroz dobru sezonu, nadali se još boljoj posezoni, a onda je u drugoj polovici kolovoza, bio svemu kraj. Sve je stalo, kao nožem odrezano. Ako se sjećate, Nijemci su nas stavili na crvenu listu kada smo imali pedeset ili sto novozaraženih dnevno. Da su nam danas te brojke, kada ih brojimo u tisućama, i mi i cijela Europa, potpisali bi odmah.' - jasan je Karađole, dodajući kako se na kraju svi brojevi broje u novcu.

Kojeg nema, i bez kojeg će svima u turističkom sektoru biti teško prezimiti zimu. Nekoliko je tisuća ljudi ostalo bez plaća u sezoni, svi oni koji su prošlih godina radili u turizmu, ove godine nisu radili. Neka je svatko od njih ostao bez desetak tisuća kuna, to su već štete koje se mjere u desecima milijuna kuna... Biži, biži bolje je ne računat ništa!

26. travanj 2024 04:45