StoryEditorOCM
ŠibenikZaustavljena buktinja

Lokaliziran je požar koji je jučer poslijepodne izbio kod Grebaštice

Piše Ante Talijaš
23. kolovoza 2018. - 19:29

NOVO:

Požar koji je jučer popodne izbio kod Grebaštice na predjelu Brnjača lokaliziran je danas u 16 sati, saznaje se u Županijskom centru 112.

Prema dostupnim poacima, izgorjelo je oko sto hektara niskog raslinja i borove šume, a na terenu se trenutno nalazi 40 vatrogasaca JVP Šibenik te pripadnici DVD-a s tog područja.


RANIJE:

Zračne snage – dva kanadera i jedan zračni traktor povukli su se s gašenja velikom šumskog požara u zaleđu Grebaštice, što je naznaka da je situacija puno povoljnija u odnosu na jutrošnje stanje.

-Požar još nije lokaliziran, ali mogu reći da je 90 posto terena pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje jugoistočnog kraka požara koji se širio prema naselju Široke na primoštenskom području. Još imamo problema s jednom velikom kotlinom prema Vrsnom, u kojoj još ima otvorene vatre te je najveći dio zemaljskih vatrogasnih snaga locirana na tom području – izvijestio je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a grada Šibenika

Na požarištu je još uvijek oko 60 vatrogasaca s 20 vozila JVP-a i DVD-ova s područja grada Šibenika i okolnih mjesta.

JOŠ PRIJE:

I dalje bijesni najveći ovoljetni šumski požar na šibenskom području, koji je u srijedu oko 17,30 sati izbio u zaleđu Grebaštice na predjelu Brnjače. Umornim šibenskim vatrogascima koji su cijelu noć proveli u borbi s vatrenom stihijom, jutros u sedam sati u pomoć su došli dva kanadera i jedan zračni traktor.

Kako doznajemo s požarišta od Volimira Miloševića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika, poŽar još nije stavljen pod kontrolu, a od trenutka njegova izbijanja pa do jutros, vatra je progutala više od 100 hektara površine, pri čemu je izgorjela makija, nisko raslinje, borova šuma i neobrađeni maslinici.

- Na požarištu je stalno 55 vatrogasaca s 20 vozila, a od jutros imamo veliku pomoć u zračnim snagama. Noćas je bilo dramatično kod zaseoka Brnjača i Svirčići jer se vatra opasno približila i zaprijetila tamošnjim stambenim i poljoprivrednim objektima. Velikim naporima naših vatrogasaca oba naselja su obranjena i požar je na tom mjestu lokaliziran. Trenuno najkritičnije je na jugoistočnom dijelu požarišta, jer se tamošnji krak požara kreće prema naselju Široke na primoštenskom području, pa je najveći dio zemaljskih i zračnih snaga usredotočen na tom dijelu. Veliki problem u gašenju predstavlja težak i nepristupačan teren, zbog nepostojanja odgovarajućih protupožarnih puteva – kazao nam je u četvrtak nešto iza deset sati šibenski vatrogasni zapovjednik Volimir Milošević.



 

20. travanj 2024 02:59