StoryEditorOCM
ŠibenikArheologija na Poljani

Locirani temelji bastiona Bernardi bit će prezentirani na uređenom trgu, a radovi se na jesen mogu nesmetano odvijati

20. veljače 2017. - 13:46

Temelji bastiona Bernardi za koje se znalo, a tijekom danas završenih arheoloških istraživanja na šibenskoj Poljani točno su locirani, bit će konzervirani i prezentirani u sklopu projekta uređenja ovog središnjeg gradskog punkta i izgradnje troetažne podzemne garaže.

Istraživanja nisu donijela nikakva iznenađenja, i prema riječima voditelja, konzervatora Marka Sinobada na jutrošnjoj tiskovnoj konferenciji, opsežni radovi koji ove jeseni predstoje na Poljani mogu se nesmetano odvijati uz nadzor arheologa.
Inače, tri otvorene arheološke sonde danas su zatrpane i betonirane, kako bi se cijela površina Poljane opet osposobila za parking.

S ovim je završena prva nužna predradnja za iskapanje garaže, naglasio je gradonačelnik Željko Burić. Drugi važan posao, isključivanje iz kolektorskog sustava glavne cijevi koja se poprijeko pruža Poljanom izvodi šibenski Vodovod i odvodnja d.o.o. i uskoro će završiti, kako bi središte grada nesmetano dočekalo nastupajuću turističku sezonu.

Prema predviđanjima koja je iznio Burić, iskapanje garaže bit će gotovo do sezone 2018., slijedi opet stanka do jeseni, da bi cijeli projekt završio do početka turističke sezone 2019. godine.

Ivo Glavaš iz Konzervatorskog zavoda osvrnuo se na treću istražnu sondu, kod kazališta, što je omogućilo potpuno definiranje kopnenih gradskih vrata.
-Sada znamo gdje su točno bila i prezentirat će se jednog dana kada na red dođe uređenje Trga kralja Držislava, kazao je Glavaš.




 

16. travanj 2024 17:25