StoryEditorOCM
Šibenikkod sv. frane

‘Uvjeren sam da tu ima još grobova‘: ljudske kosti u centru Šibenika iskopane na svega 30 centimetara dubine!

Piše Branimir Periša
14. svibnja 2021. - 14:16

Povijesna jezgra Šibenika oko samostana sv. Frane kao da je postala filmskim setom američkog serijala 'Kosti'.

Nakon otkrića sredonjovjekovnih grobova ispod kamenog popločanja na trasi Aglomeracije Šibenik u siječnu ove godine, kada su radovi na postavljanju kanalizacije zastali na neko vrijeme dok pod nadzorom arheologa i konzervatora iz drevnog groblja nastalog pokraj samostana nije iskopano više od 600 lubanja, slično se dogodilo ovih dana, dvadesetak metara dalje od siječanjskog nalaza.

Naime, šibenska komunalna tvrtka 'Zeleni grad' prošlog četvrtka naručila je maleni bager da na travnjaku uza zidine samostana iskopa plitki rov za postavljanje automatskog sustava za navodnjavanje, no ispod žlice stroja, na samo 30-tak centimetara dubine, ukazale su se ljudske kosti.

Travnjak na zemljištu u samostanskom vlasništvu dosta je na višoj razini od pločnika i malo tko išao bi za tim da nažalost, tako isprevrtane, kosti nisu stajale sedam dana dok fra Ivan Penava, župnik u četvrti Vidici i redovnik samostana sv. Frane nije medijskim redakcijama u četvrtak navečer poslao mail s fotografijama i navedenom informacijom.

image
Radnici Zelenog grada zakopavaju ljudske kosti koje su prekopali iz starog groblja prošli tjedan kod crkve Sv. Frane
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Učas su naslovi na portalima vrisnuli jezovitim opisima 'da psi raznose ljudske kosti gradom', makar Penava to nije izričito naveo u svojoj obavijesti. Doduše, fra Ivan je i tu mogućnost suptilno dodirnuo:

"Susreli smo i prolaznike koji tuda izvode svoje pse u šetnju i na naš upit znaju li da su to ljudske kosti po travnjaku ostali su iznenađeni. Kada će Zeleni grad to groblje vratiti u prvobitno stanje i dostojno pokopati ljudske kosti naših starih Šibenčana još uvijek nismo doznali." - napisao je fra Ivan u svojoj obavijesti medijima.

Doima se da je to bilo potrebno da se trgnu u 'Zelenom gradu', budući da su jutros, uz pomoć radnika 'Čempresa', kosti razbacane travnjakom prvo sakupljene, a ubrzo zatim i vraćene pod zemlju, u dogovoru s fra Ivanom Bradarićem, gvardijanom samostana sv. Frane.

Novica Ljubičić, direktor 'Zelenog grada' izjavio je da je tvrtka odustala od ugradnje sustava navodnjavanja, te da će njegovi radnici tu zelenu površinu i dalje održavati ručno, upravo zbog kostiju koje tu leže.

Prema Ljubičićevim riječima, 'Zeleni grad' nije reagirao nakon medija ponukanih Penavinim mailom, nego je nekoliko dana prije medijskog bombardiranja u petak bio u kontaktu s gvardijanom, komunalnim odjelom Grada Šibenika i sa Željkom Krnčevićem, ravnateljem Muzeja Grada Šibenika, sve dok nisu došli do rješenja. A u vezi s bombastičnim napisima, odgovorio je da su to obična pretjerivanja.

- Ništa se takvog nije dogodilo. Sve smo vratili kako je i bilo, kosti za koje nismo znali da tu leže opet će prekriti trava, kazao je Ljubičič, a njegove riječi potvrdio je i fra Ivan Bradarić. Doduše, gvardijan sv. Frane nije odgovarao na naše uzastopne pozive, te prenosimo izjavu koju je dao kolegama s portala ŠibenikIN.

- Da, dosta čudna situacija. Radnici Zelenog grada kopali su kanale za prskalice i pronašli kosti na svega 30 centimetara dubine. Bili su zbunjeni, ni mi ne znamo odakle su te kosti i imaju li veze s grobljem otkrivenim nedavno kod crkve. Uglavnom, zaključili smo da ćemo sve vratiti u prvobitno stanje – kazao je kratko fra Ivan Bradarić.

Ono što nije poznato fra Ivanu, dobro zna Željko Krnčević, ravnatelj gradskog muzeja.

Upitali smo ga zašto i te kosti nije bilo potrebno poslati na antropološku analizu, poput onih pronađenih u siječnju ispod kamenih ploča pored samostana. Odgovorio je da je ta lokacija već istražena davne 71.-72. godine, pod nadzorom pokojnog šibenskog arheologa Zlatka Gunjače, dodajući ono što je poznato većini Šibenčana: svakodnevno hodamo po grobištima predaka u dijelu Starog grada oko samostana sv. Frane. U srednjem vijeku unutar samostanskih zidina, u crkvi i dvorištu pokapani su bogatiji Šibenčani i fratri, a posljednja počivališta običnog puka bila su u neposrednom okružju, sve do 1820.-tih i utemeljivanja groblja sv. Ane pod tvrđavom sv. Mihovila.

- Uvjeren sam i da pod jednim dijelom Perivoja Roberta Visianija ima grobova – zaključio je Krnčević.

22. travanj 2024 08:41